Ajan­kohtai­sta

Yliopistolain käsittelystä pelätään tulevan teatteria

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto vaativat, että yliopistolakiesityksen eduskuntakäsittely ei saa olla teatteria.

Hallitus päätti tänään esityksestä uudeksi yliopistolaiksi ja perjantaina se annetaan eduskunnalle.

Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto edellyttävät, että lain eduskuntakäsittelyssä ei sivuuteta yliopistolaisten perusteltuja mielipiteitä. Liitot ovat pettyneitä yliopistolakiluonnoksen lausuntokierrokseen. Keskeisten tahojen yksimielisillä, perusteellisilla kannanotoilla ei ollut juuri mitään vaikutusta lain valmisteluun. Yliopistoja kuultiin, mutta yliopistoväen ääntä ei kuunneltu.

– Uusi yliopistolaki on ehkä kauaskantoisin tällä istuntokaudella eduskunnan käsittelyyn tulevista lakiesityksistä. Luotamme siihen, että eduskunta ei halua olla tässä asiassa kumileimasin ja ettei lain käsittelystä tule samanlaista teatteria kuin lausuntokierros näytti olevan, Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto toteavat.

Ylimmät laillisuusvalvojat (oikeuskansleri, korkein hallinto-oikeus ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies) puolsivat lausunnoissaan kaikkien henkilöstöjärjestöjen yksimielistä näkemystä siitä, että virkasuhde on yliopistoihin työsuhdetta sopivampi palvelussuhteen muoto. Silti lakiesitykseen yliopistoväen työsuhteistaminen 1.1.2010 alkaen.

Koska virkasuhteeseen liittyy virkavastuu ja riippumattomuus, Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto katsovat, että virkasuhde sopii yliopistoihin työsuhdetta paremmin.

Ulkopuolisten enemmistöaseman tulo yliopistojen hallituksiin on toinen keskeinen asia, johon liitot puuttuvat

– Emme vastusta ulkopuolisten määrän lisäämistä, mutta yliopistolaisilla tulee säilyä enemmistö. Miten ulkopuolisten käsitys yliopiston edusta voisi olla parempi kuin yliopistoyhteisön, ja miten ulkopuolisilla edes riittää aikaa hallitustyöskentelyyn? Jo nyt näyttää nimittäin siltä, että monet yliopistot kaavailevat hallituksiinsa samoja henkilöitä. Lisäksi emme voi hyväksyä sitä, että hallitus ei ole strategisista linjauksistaan vastuussa kenellekään. Luonnollisin taho olisi yliopiston kollegio, liitot huomauttavat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030