Ajan­kohtai­sta

Siittiöiden DNA-testaus alkanut Suomessa

DNA-testin avulla lapsettomuushoidot pystytään kohdentamaan entistä tarkemmin.

Syytä vaille jäävä lapsettomuus, koeputkihedelmöitysten jatkuva epäonnistuminen tai toistuvat keskenmenot ovat lääketieteen kehittymisestä huolimatta arkipäivää. Nyt Felicitas-Klinikalla on otettu siittiöiden DNA-testaus.

– Kohtuullisen yksinkertaisella testillä pystytään havaitsemaan siittiöiden DNA-säikeiden lisääntynyt pilkkoutuminen, mikä vaikuttaa merkittävästi hedelmällisyyteen, kertoo Felicitas-Klinikan johtava lääkäri Henri Kurunmäki.

– Olemme jo pitkään tienneet, että virheet siittiöiden DNA:n rakenteessa saattavat heikentää hedelmöittymistä. DNA:n pilkkoutumisen vuoksi siittiöt eivät pysty hedelmöittämään munasolua tai alkioon saattaa kehityksen aikana tulla ongelmia, jolloin raskaus keskeytyy tai ei lainkaan ala, sanoo professori, ylilääkäri Aarne I. Koskimies.

Alunperin Espanjassa kehitetyllä testillä voidaan laboratorionjohtaja Ann-Marie Nordströmin mukaan täydentää perinteistä sperma-analyysia, joka on kertonut siittiöiden määrän ja liikkuvuuden, mutta ei varsinaista syytä lapsettomuuteen. DNA:n pilkkoutumisprosentti ilmaisee, kuinka suuressa osassa siittiöitä on pilkkoutunutta DNA:ta. Normaalitulos on 0–15 prosenttia, ja poikkeava tulos on yli 30 prosenttia. Tällöin raskauden alkaminen on jo hyvin epävarmaa.

Testi on Suomessa käytössä vasta Felicitas-klinikalla, eikä sielläkään vielä ensimmäisenä testinä. Testiin tarvitaan lääkärin lähete, ja indikaatioina on Kurunmäen mukaan toistuvat epäonnistumiset joko koeputkihedelmöityksessä tai raskauksissa eikä muuta syytä ole löydetty.

Lapsettomuudesta kärsii noin 15 prosenttia pareista. Lapsettomuus johtuu yhä useammin miehestä, mikä on seurausta sperman laadun heikentymisestä. Miehestä johtuvaa lapsettomuutta on pitkään pystytty tutkimaan vain sperma-analyysin avulla. Analyysi ei kuitenkaan pysty kartoittamaan kaikkia miehen hedelmällisyyteen vaikuttavia tekijöitä, minkä vuoksi noin 15 prosentissa tapauksista syytä lapsettomuuteen ei ole löydetty. Uuden testin avulla arvioidaan saatavan lisävalaistusta lapsettomuuteen ainakin muutamalle prosentille lapsettomista pariskunnista.

Siittiöiden DNA:n pilkkoutumiseen on useita syitä. Riskitekijöitä ovat yli 45 vuoden ikä, kivesten tai lisäkivesten tulehdukset sekä krooniset sairaudet, kuten diabetes. Merkittäviä pilkkoutumisen aiheuttajia ovat myös elämäntavat ja ympäristötekijät. On osoitettu, että mm. tupakointi lisää siittiöiden DNA:n pilkkoutumista. Ympäristötekijöistä DNA:n pilkkoutumista voi aiheuttaa kivespussien korkea lämpötila, joka kohoaa kivespussien ollessa liian lähellä kehoa esim. istumatyössä. Hoidoksi saattaakin riittää esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen tai kivespussien lämpötilan laskeminen.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030