Ajan­kohtai­sta

Protonipumpun estäjä voi heikentää klopidogreelin tehoa

Amerikkalaistutkimuksessa sepelvaltimotautikohtauksesta toipuneet joutuivat uudelleen sairaalahoitoon todennäköisemmin, jos heille annettiin klopidogreelin lisäksi protonipumpun estäjälääkitys.

Klopidogreelin antitromboottinen teho voi heikentyä, jos sitä käytetään samanaikaisesti protonipumpun estäjän kanssa (PPI). JAMAssa julkaistussa tutkimuksessa akuutin sepelvaltimotautitapahtuman jälkeen kotiutetut potilaat joutuivat uudelleen sairaalahoitoon todennäköisemmin, jos heillä oli käytössä klopidogreelin rinnalla myös PPI-lääke.

Amerikkalaistutkimuksessa 8 205 sepelvaltimotautipotilaasta 64 % sai sairaalasta kotiutuessaan mahavuotojen ehkäisyyn PPI-lääkityksen klopidogreelin lisäksi. Puolentoista vuoden seurannassa molempia lääkkeitä käyttäneistä 30 % päätyi uudelleen sairaalahoitoon sepelvaltimotautikohtauksen vuoksi tai kuoli, pelkkää klopidogreelia saaneista 21 %.

Tarkemmassa analyysissä PPI-lääkitystä käyttäneiden 25 % suurempi riski kertyi sairaalahoitoon joutumisista, sillä kuolleisuudessa ei ollut eroa. Klopidogreelilääkitykseen ei liittynyt lisäriskiä verrattuna potilaisiin, joille tätä lääkettä ei määrätty, eikä myöskään PPI-lääkitykseen silloin, kun potilas ei käyttänyt klopidogreelia.

Tutkijat muistuttavat, että PPI-lääkitys on aiheellinen antitromboottisen lääkityksen rinnalla silloin, kun potilaalla on tiedossa selviä riskitekijöitä, kuten aiempi mahavuoto. Rutiininomaista profylaksiaa siitä ei kuitenkaan pidä tehdä, ja muita mahalääkkeitä voi olla syytä harkita PPI-lääkkeiden sijasta.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030