Ajan­kohtai­sta

Uuden lain aikana sukusoluja ja alkioita luovutettu 649 kertaa

Sukusolujen ja alkioiden luovuttajat löytyvät Valviran Luoteri-rekisteristä.

Uuden syyskuussa 2007 voimaan tulleen hedelmöityshoitolain aikana sukusoluja ja alkioita on luovutettu 649 kertaa vuoden 2008 loppuun mennessä.

Valviran ylläpitämän Luoteri-rekisterin tiedot perustuvat lapsettomuusklinikoiden ilmoituksiin. Niiden mukaan 1.9.2007 – 31.12.2008 välisenä aikana munasoluja luovutettiin 403 kertaa, siittiöitä 220 kertaa ja alkioita 26 kertaa.

Suuri osa siittiön luovuttajista on tanskalaisia, ja myös heidän tietonsa on rekisteröity.

Sama henkilö on voinut luovuttaa sukusoluja useammin kuin kerran. Yhden luovuttajan sukusoluja voidaan hedelmöityshoitolain mukaan käyttää enintään viidelle naiselle annettavissa hedelmöityshoidoissa.

Syyskuussa 2007 voimaantulleen hedelmöityshoitolain mukaan luovutetusta sukusolusta tai alkiosta syntyneellä lapsella on täysi-ikäisenä oikeus saada tietää luovuttajan henkilöllisyys.

Tätä tarkoitusta varten Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran on lain mukaan pidettävä luovutusrekisteriä. Valviran Luoteri-nimiseen rekisteriin merkitään lapsettomuusklinikoilta tulleiden ilmoitusten perusteella tiedot sukusolujen ja alkioiden luovutuksista ja luovuttajien henkilöllisyydestä. Täytettyään 18 vuotta luovutetusta sukusolusta tai alkiosta syntynyt henkilö voi halutessaan saada Luoterista tiedon biologisen isänsä ja/tai äitinsä henkilöllisyydestä.

Ennen hedelmöityshoitolain voimaantuloa valtaosa hedelmöityshoitoa varten tehdyistä sukusolujen ja alkioiden luovutuksista tehtiin anonyymisti eikä luovutuksista pidetty keskitettyä, valtakunnallista rekisteriä. Luovuttajista ei ole siten aiemmin ollut saatavissa kattavia tilastotietoja.

Suomessa toimii tällä hetkellä 21 Valviran toimiluvan saanutta lapsettomuusklinikkaa. Klinikoista yksitoista on julkisen terveydenhuollon palvelujen antajia ja kymmenen yksityisiä palvelujen antajia.

Lapsettomuusklinikat ovat myös kudoslaitoksia, joten niihin sovelletaan hedelmöityshoitolain ohella kudoslain säännöksiä. Kudoslaitostoimintaan niiden on Valviralta haettavan luvan lisäksi haettava erillinen toimilupa Lääkelaitokselta. Lääkelaitos julkaisee nettisivuillaan listaa myöntämistään kudoslaitostoimiluvista.

Hedelmöityshoitolain voimaantulon jälkeen lapsettomuusklinikat ovat lähettäneet luovutusrekisteri-ilmoitukset Valviraan. Vuoden 2008 loppuun mennessä Valvira on vastaanottanut ilmoituksia Luoteri-rekisteriinsä kymmeneltä lapsettomuusklinikalta, joista kaksi on julkisen terveydenhuollon palvelujen antajia ja loput yksityisiä palvelujen antajia.

– Vajaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua tulee nähtäväksi, kuinka ahkerasti hedelmöityshoitojen avulla syntyneet nuoret aikuiset kyselevät biologista alkuperäänsä. Ratkaisevaa asiassa on se, kertovatko vanhemmat näille lapsille aikanaan saamistaan hedelmöityshoidoista ja mahdollisuudesta tarkistaa biologinen alkuperänsä, todetaan Valvirasta.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030