Ajan­kohtai­sta

Lääkäripula polkaisee monenkirjavia palveluita nettiin

Internetissä toimiva sivusto antoi ymmärtää, että heidän työnhakijapankistaan löytyy juuri erään hyvinvointialan yrityksen etsimä henkilö. Yritykselle maksu työpaikkailmoituksen näkymisestä sivustolla oli 900 euroa. Sillä hinnalla yritys ei koskaan kuitenkaan saanut yhtään yhteydenottoa.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/netti.jpg

Ei kaikki ole kultaa, mikä kiiltää. Vanhaan sananlaskuun sai törmätä eräs hyvinvointialan yritys etsiessään palvelukseensa kuntoutuslääkäriä. Internetissä toimiva sivusto antoi ymmärtää, että heidän työnhakijapankistaan löytyy juuri tehtävään sopiva henkilö. Yritykselle maksu työpaikkailmoituksen näkymisestä sivustolla oli 900 euroa. Sillä hinnalla yritys ei koskaan kuitenkaan saanut yhtään yhteydenottoa. Ei työtä hakevilta lääkäreiltä eikä palvelun ylläpitäjältä.

Hyvinvointialan yrityksen saamassa tarjouksessa luvattiin, että jos ”juuri teidän tarpeitanne vastaavaa henkilöä“ ei löydy kuukaudessa, ”jatkamme ja tehostamme hakua.” Mitä se käytännössä tarkoittaa ja milloin tuloksia on lupa vihdoin odottaa, ei sähköpostilla saapuneessa tarjouksessa tarkennettu. Vaikka ”tyytyväisyystakuu” kuulostaa hyvältä, yhtään potentiaalista työnhakijaa ei maksaja kuitenkaan välttämättä saa, ei kuukaudessa tai puolessa vuodessa, vaikka tekniikka toimisikin.

Syykin on ilmeinen: tällä hetkellä missään ei ole työtä hakevien lääkärien varastoa. Ei, vaikka nettipalvelu mainostaisi itseään Suomen nopeimmin kasvavaksi työpaikkasivustoksi.

Varsinaista rikollista toimintaa tällaiset yritykset eivät välttämättä harjoita, mutta kyseenalaista kylläkin. Kun lääkäripulassa kärvistelevät kunnat ja muut organisaatiot ovat kokeilleet kaikki tavanomaiset keinot, helppo internetpalvelu saattaa kuulostaa pelastukselta. Kun lupauksia tarkastelee viileän tyynesti, huomaa, että ne ovat tyhjää täynnä.

Toisaalta sanamuodot on tarkkaan harkittu, joten juristista ei välttämättä ole apua, kun sivuston sähköpostiosoitteesta tai puhelinnumerosta ei kukaan vastaa. Pahimmassa tapauksessa rahat ovat mennyttä ja paikka edelleen täyttämättä.

Vaikka 20-vuotispäiviään viettävä internet on tuonut mukanaan monta erinomaista asiaa, lieveilmiöt vaanivat joka mutkassa. Internethuijaukselta ei ole välttynyt edes world wide webin keksijä Tim Berners-Lee, joka osti joululahjoja luotettavalta vaikuttaneelta sivustolta. Kun ostoksia ei kuulunut, Berners-Lee soitti sivuilta löytyvään puhelinnumeroon, joka ei kuitenkaan ollut käytössä.

Berners-Leen mukaan hän olisi voinut välttää huijatuksi tulemisen näkemällä vähän vaivaa. Samaa vaivannäköä tarvitaan myös lääkäreitä rekrytoivilta organisaatioilta, mikäli ne aikovat jättää maksullisen hakuilmoituksen internetpalveluun. Pitkään toimineet tutut kanavat ovat turvallisuusskaalan yläpäässä. Ulkomaisten, useille kielille monistettujen sivustojen kanssa kannattaa olla erityisen varuillaan.

Tiedon suurkaupungissa on varjoisat kujansa

Verkossa on terveellistä olla luottamatta kehenkään. Toinen osapuoli saattaa huijata ja piiloutua verkon tuntemattomuuteen. Myös palveluntarjoaja saattaa huijata yhtä hyvin, sanoo tekniikan tohtori Teemupekka Virtanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hänen mielestään täsmällisten internet-turvaohjeiden antaminen on yhtä vaikeaa kuin turvaohjeiden antaminen vieraaseen suurkaupunkiin matkustavalle.

– Hyviä ohjeita voi antaa, mutta huijatuksi tulee kuitenkin. Virtasen mukaan tärkeintä on miettiä, mitä on tekemässä ja mistä on maksamassa: kaikenkarvaista yrittäjää riittää, koska palvelun pystyttäminen verkkoon on halpaa.

– Vakuuttavia kotisivuja ja yksinkertaisia palveluita tekee kuka tahansa alan ammattilainen eivätkä koneet ja yhteydet maksa juuri mitään. Palvelu, joka näyttäisi olevan Suomessa, voi yhtä hyvin olla Kiinassa tai Venäjällä.

Palvelussa pyörivät käyttäjätkin saattavat olla houkutuslintuja, jotka on palkattu antamaan aktiivista kuvaa paikasta.

STM:ssä erityisasiantuntijana työskentelevä Virtanen antaa yhden vinkin lääkäriä rekrytoivalle.

– Ensimmäisenä kannattaa kysyä lähimmältä lääkäriltä, onko hän koskaan kuullut palvelusta ja löytäisikö hän ilmoituksen sieltä. On tietysti mahdollista, että paikkakunnan lääkärit ovat niitä kalkkiksia, jotka eivät seuraa aikaansa, mutta kuinka todennäköistä se on?

Jaana Ahlblad

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030