Ajan­kohtai­sta

Liian lyhyt yöuni on yhteydessä ADHD-oireisiin

Lasten liian lyhyt yöuni ja unihäiriöt lisäävät impulsiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lasten liian lyhyt yöuni ja unihäiriöt lisäävät impulsiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Lasten unen määrä näyttää viime vuosikymmeninä vähentyneen useissa maissa, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa arvioidaan joka kolmannen lapsen nukkuvan liian vähän.

Pediatrics-tiedelehdessä julkaistu artikkeli perustuu Helsingin yliopiston psykologian laitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteiseen tutkimukseen, jossa selvitettiin, onko lasten lyhyellä yöunella ja unihäiriöillä yhteyttä ADHD:lle tyypillisiin oireisiin, kuten impulsiiviseen käyttäytymiseen tai keskittymisvaikeuksiin.

Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että ADHD:ssa esiintyy runsaasti unihäiriötä, mutta sitä ei ole tutkittu, liittyykö pelkkään univajeeseen ADHD-tyyppistä oireilua. Tutkimukseen osallistui 280 tervettä pääkaupunkiseudulta kotoisin olevaa lasta, jotka olivat iältään 7-8-vuotiaita.

Tulokset osoittivat, että sekä objektiivisesti mitattu unen lyhyt kesto että vanhempien raportoimat univaikeudet liittyivät lisääntyneeseen impulsiivisuuteen ja keskittymisvaikeuksiin. Yhteys säilyi, vaikka tutkimuksessa huomioitiin monien taustatekijöiden vaikutus.

Tutkimus osoitti myös, että pelkästään liian vähäinen nukkuminen ilman siihen liittyviä unihäiriöitäkin lisäsi lasten impulsiivisuutta.

- Tämä on tietääksemme ensimmäisiä tutkimuksia, joissa terveiden lasten objektiivisesti määritetty unen kesto on yhdistetty ADHD-tyyppisten oireiden esiintymiseen", sanoo projektin unitutkija, LT Juulia Paavonen.

- Nämä tulokset viittaavat siihen, että käytöshäiriöiden ehkäisemisessä on tärkeää kiinnittää huomiota lasten nukkumiseen ja riittävään unensaantiin.Nyt tarvitaan interventiotutkimuksia, jotta voidaan selvittää kuinka moni lapsista hyötyisi pidemmistä yöunista, Paavonen toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030