Ajan­kohtai­sta

Noudatetaanko HALO-suosituksia?

HALO-käytännön vakiintuminen voi viedä vuosia, arvioi ohjelmapäällikkö Tuija Ikonen. HALO-katsaukset on tarkoitettu sairaanhoitopiireille päätöksenteon tueksi, mutta yksityislääkäreidenkin suositellaan tutustuvan heitä koskevien toimenpiteiden suosituksiin.

Kuinka tarkasti uusia terveydenhuollon menetelmiä koskevia HALO-suosituksia noudatetaan, ohjelmapäällikkö Tuija Ikonen?

– Niiden toteutumista ei ole vielä seurattu, sillä HALO-katsauksissa tarkastelluista menetelmistä on annettu ensimmäiset suositukset vasta tänä keväänä. Suositukset ovat suosituksia, eivät määräyksiä tai asetuksia, joten jokainen organisaatio ratkaisee niiden noudattamisen itse. Kunhan HALO-ohjelma vakiintuu, selvitämme, kuinka suositukset vaikuttavat sairaanhoitopiireissä tehtäviin päätöksiin ja miten kerätä palautetta käytännöistä.

Kelle suositukset on suunnattu?

– Sairaanhoitopiireille, mutta toivomme myös yksityislääkäreiden tutustuvan erityisesti heitä koskevien toimenpiteiden suosituksiin. Jos toimenpiteen tekemistä suositellaan ”tietoa keräten”, silloin potilasta pitää informoida tutkimustiedon niukkuudesta ja vähintäänkin omien tulosten seuraaminen olisi järkevää.

Saadaanko suositukset riittävän nopeasti?

– Katsauksen laatiminen kestää noin puoli vuotta, ja Lääkärilehdessä julkaisemisen jälkeen suositus voidaan antaa aikaisintaan seuraavassa neuvottelukunnan kokouksessa. Niitä järjestetään 2–3 kertaa vuodessa. Pyrimme kiirehtimään joitain aiheita, mutta toisinaan katsauksen valmistumisen jälkeen pieni harkinta-aika on hyväksi. Suosituksen sisältö ja sanamuodot harkitaan tarkoin ja ne valmistellaan huolella kuulemalla katsauksen kirjoittajia ja muita asiantuntijoita.

Millainen on 3,5 vuoden ikäisen HALO-ohjelman tulevaisuus?

– HALO-käytännön vakiintuminen voi viedä vuosia, kuten Englannin nyt hyvin toimiva malli osoittaa. Tuskinpa kukaan enää kyseenalaistaa Käypä hoito -suosituksiakaan. Osallistujat, kuten ”viisasten raatina” toimiva asiantuntijaneuvosto, ovat erittäin motivoituneita. Toivomme mahdollisimman paljon palautetta kollegoilta ja muilta terveydenhuollon toimijoilta HALO-ohjelman kehittämiseksi. Tähänastinen on ollut vasta alkua.

Jaana Ahlblad

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030