Ajan­kohtai­sta

H1N1-rokotetta vastaan nousemassa vastatuulta

Iso osa terveydenhuollon ammattilaisia eri puolilla maailmaa aikoo kieltäytyä omasta tai lastensa rokotuksista.

Samaa vauhtia, kun hallitukset valmistautuvat aloittamaan H1N1-rokotusohjelmansa, on herännyt kysymys, kuinka moni kansalainen on valmis tarttumaan tarjoukseen. BMJ:n teettämässä kyselyssä hieman yli puolet 8 500:stä terveydenhuollon ammattilaisesta Hong Kongissa ei aio ottaa rokotusta. He pelkäävät rokotteen sivuvaikutuksia eivätkä toisaalta ole vakuuttuneita sen tehosta.

Myös Kanadassa vanhemmat ja terveydenhuoltoväki kieltäytyvät rokotuksesta tai antamasta rokotetta lapsilleen, jos he arvioivat riskien olevan hyötyjä suuremmat. Israelissa vähintään 25 prosenttia väestöstä ei ole halukas ottamaan rokotetta.

Englannissa kolmannes NHS:n hoitajista aikoo kyselyn perusteella jättää rokotteen ottamatta.

BMJ:n listaamasta 15 maasta suurin osa aikoo rokotuttaa väestön heti, kun rokote on saatavilla, mahdollisesti syyskuun lopulla tai lokakuun alussa. Jotkut maat eivät ole vielä varmoja, rokotetaanko lapsetkin. Esimerkiksi Saksassa odotetaan kliinisten testien tulosta ja Ranskassa Euroopan lääkeviranomaisen EMA:n ohjeistusta.

BMJ:n seuraamista maista Hong Kongilla on tiukimmat ohjeet sikainfluenssan ja koulunkäynnin suhteen. Koulu suljetaan viikoksi, kun kymmenesosa oppilaista on saanut tartunnan tai jos yksi prosentti oppilaista joutuu sairaalahoitoon tai jos kaksi oppilasta joutuu tehohoitoon tai kuolee.

Israelissa koulut suljetaan, jos 45 prosenttia oppilaista sairastuu. Kiinassa jokaisen sairastuneen kanssa tekemisissä olleen oppilaan tulee pysytellä karanteenissa seitsemän päivän ajan.

USA:ssa parhaillaan 500:llä aikuisella testattava SanofiPasteurin H1N1-rokote ei ole viranomaisten mukaan nostattanut varoitusmerkkejä 14 ensimmäisen testipäivän aikana.

Jaana Ahlblad

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030