Ajan­kohtai­sta

Syysaurinko ei riitä D-vitamiinin tuotantoon

Kalaa ja maitotuotteita kaihtavan on syytä turvautua vitamiinilisään. Etelänmatkalta D-vitamiinia saa varastoon muutamaksi kuukaudeksi.

Syksyn kynnyksellä D-vitamiinin saanti pohdituttaa. Virallinen saantisuositus 3-60 -vuotiailla suomalaisilla on 7,5 mikrogrammaa (µg) päivässä, mutta monet asiantuntijat nostaisivat suositusta jonkin verran. Monissa D-vitamiinivalmisteissa päivittäiseksi saanniksi tarjotaan 5-20 mikrogrammaa.

Dosentti Christel Lamberg-Allardt muistuttaa suosituksen olevan minimisuositus, joka tyydyttää 95 prosenttia ihmisen D-vitamiinitarpeesta.

- Suositus voisi tutkimustulosten valossa olla 10 mikrogrammaa ja yli 65-vuotiaille voi suosittaa 20 mikrogrammaa. Riskiryhmälle, johon kuuluvat maahanmuuttajat sekä he, jotka eivät syö kalaa tai käytä nestemäisiä maitotuotteita, suositus olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä, Lamberg-Allardt sanoo.

Vanhukset hyötyvät isommista D-vitamiinimääristä siksi, että siitä on tutkittu olevan myönteisiä vaikutuksia lonkkamurtumien ehkäisyssä.

Suomessa D-vitamiinia muodostuu iholla auringosta kesäkuukausina, ja silloinkin säteily on riittävää vain keskipäivän aikaan. Myös hangella kevätauringossa iho muodostaa sitä. Viikon, kahden etelänmatkasta saa vitamiinia varastoon muutamaksi kuukaudeksi.

Yliannostuksen vaaraa aurinkokylpyjen, suositusten mukaisen ruokavalion ja tavanomaisen D-vitamiinilisän yhdistelmällä ei ole. Turvallisen saannin yläraja on 50 µg.

- Ihon D-vitamiinin tuotanto loppuu, kun sitä on iholla tarpeeksi. Sitä ei tiedetä, huomaako elimistö, kun vitamiinia on liikaa, Lamberg-Allardt kertoo.

Pitkään jatkuva selvä D-vitamiinin yliannostus johtaa myrkytystilaan. Lievän yliannostuksen seuraamuksia ei ole tutkittu, haitallista sen arvioidaan joka tapauksessa olevan.

Rasvaliukoisen D-vitamiinin imeytymiseen ei tarvita muita aineita, sillä suolessa on riittävästi rasvaa siihen tarkoitukseen.

Jos D-vitamiinia nauttii lisävalmisteena, kannattaa muistaa, että kaikki kalaöljykapselit eivät sitä sisällä. Perinteisessä kalanmaksaöljyssä D-vitamiinia sen sijaan on.

Lautasella yhdeksi kala-annokseksi lasketaan 120 grammaa eväkästä. Kalaa olisi syötävä muutaman kerran viikossa. Maitotuotteita tarvitaan 1,5 litraa suositusten mukaisen D-vitamiinimäärän saamiseksi.

D-vitamiinin puutos on liitetty muun muassa MS-tautiin, kohonneeseen verenpaineeseen, erilaisiin syöpiin sekä heikentyneeseen immuunipuolustukseen.

Christel Lamberg-Allardt on dosentti Helsingin yliopiston soveltavan kemian ja mikrobiologian laitoksella.

Jaana Ahlblad

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030