Ajan­kohtai­sta

Tamifluta voi määrätä myös ei-riskiryhmäläiselle

Lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen influenssa A(H1N1):n hoitoon myös potilaalle, joka ei sairasta taudin vakavaa muotoa tai jolla ei ole komplikaation riskiä lisäävää perussairautta, ohjeistavat STM ja THL.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/flunssataulupixmac.jpg

Lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen influenssa A(H1N1):n hoitoon myös potilaalle, joka ei sairasta taudin vakavaa muotoa tai jolla ei ole komplikaation riskiä lisäävää perussairautta. Asiasta ohjeistivat STM ja THL.

Ministeriön mukaan viruslääkehoito (oseltamiviiri eli Tamiflu) tulee aloittaa henkilöille, joilla epäillään kliinisen kuvan perusteella vakavaa tautia tai jotka ovat raskaana tai jotka sairastavat komplikaation riskiä lisäävää perussairautta. Niitä ovat muun muassa krooniset sydänsairaudet ja aineenvaihduntasairaudet.

Lisäksi hoitava lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä viruslääkityksen myös edellä mainittuihin ryhmiin kuulumattomalle potilaalle.

- Lääkitys lyhentää sairauden kestoa ja lievittää oireita tehokkaimmin, jos se aloitetaan alle 48 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Myöhemminkin aloitetusta hoidosta on hyötyä vakavissa tautitapauksissa ja riskiryhmillä. Hoidon aloittamispäätös ei vaadi laboratoriovarmistusta, mutta se pyritään tekemään ainakin kaikille sairaalapotilaille, tiedotteessa todetaan.

Ehkäisevää viruslääkitystä ei pääsääntöisesti suositella vastustuskykyisten viruskantojen kehittymisvaaran vuoksi.

STM:n mukaan oseltamiviirin saatavuus Suomessa on hyvä ja apteekeille on tiedotettu, että viruslääke tulee toimittaa aina, kun lääkäri on määrännyt sen taudin hoitoon.

Tamifluta ja Relenzaa ei ole EU-sääntöjen mukaan mahdollista myydä itsehoitolääkkeenä. Lääkkeen käyttö ilman lääkärin arviota sisältää vaaran, että muita hoitoa tarvitsevia tauteja, kuten aivokalvontulehdus tai sairaalahoitoa edellyttävä keuhkokuume jää havaitsematta, ministeriö painottaa.

Apua terveyskeskusten ruuhkiin

Ruuhkien helpottamiseksi terveyskeskuksissa ministeriö ehdottaa kolmea keinoa:

- ammattiryhmien työnjakoa, jolloin kokeneet sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat haastattelevat ja tutkivat potilaat ja sen jälkeen lääkäri päättää lääkkeen määräämisestä.

- päivystyslääkityksen antoa vastaanotolta: jos apteekkiin on pitkä matka tai apteekki on esimerkiksi viikonlopun vuoksi kiinni, vastaanotolta voidaan antaa potilaalle viruslääkityksen välittömän aloituksen edellyttämät lääkkeet.

- puhelinmääräystä silloin, kun lääkäri voi haastattelemalla saada riittävät tiedot lääkkeen tarpeen arvioimiseksi.

Jaana Ahlblad
kuvAa Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030