Ajan­kohtai­sta

Ei parasetamolia A(H1N1)-rokotteen jälkeen

Parasetamolia ei pidä antaa antaa automaattisesti A(H1N1)-rokotteen jälkeen, sillä se saattaa heikentää rokotteen tehoa. Sen lisäksi rokote aiheuttaa kuumetta vain harvoin, ja kuumekin on useimmiten lievää.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vauvanrokotus-Pixmac000000153943.jpg

Parasetamolia ei pidä antaa profylaktisesti A(H1N1)-rokotteen jälkeen, sanoo Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Timo Vesikari.

– Rokote ei edes aiheuta kuumetta juuri kenellekään, Vesikari perustelee.

– A(H1N1)-rokotteen aiheuttamat oireet ovat aivan toista luokkaa kuin ne, joita seuraa, kun annetaan yhtä aikaa kolmois- ja pneumokokkirokote, Vesikari sanoo viitaten Tsekissä tehtyyn tutkimukseen.

Vesikarin hyvin tuntema tutkimus oli hänen mukaansa asiallisesti tehty.

– Siinä kuumetta oli rokotuksen jälkeen lähes kaikilla lapsilla. Parasetamolia annettiin profylaktisesti, koska kuumereaktioiden yleisyys on kyseisten rokotusten jälkeen niin korkea.

Vesikarin mukaan ei tiedetä, heikentääkö parasetamoli A(H1N1)-rokotteen tehoa.

– Tuskin. Eikä tämä sitä tarkoita, etteikö parasetamolia voisi hoidollisesti käyttää. Nyt on kysymys siitä, annetaanko sitä systemaattisesti profylaktisesti rokotushetkellä. Sitä ei pidä A(H1N1)-rokotteen suhteen tehdä.

Harmiton kuume ai kaipaa alentamista

Samoilla linjoilla on professori Heikki Arvilommi, joka referoi Lancetissa julkaistua tsekkitutkimusta seuraavassa Lääkärilehdessä (46/2009).

– Harmiton lievä kuume ei alentamista kaipaa. Immuunivasteen näpelöiminen parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä ei liene kovin viisasta, Arvilommi kirjoittaa ja kuvailee tutkimusta seuraavasti:

– Normaalin rokotusohjelman yhteydessä puolet lähes 500 lapsesta sai rokotuspäivänä parasetamoliperäpuikkoja, puolet ei. Haittavaikutusten lisäksi seurattiin rokotteiden herättämien vasta-aineiden tasoja. Korkeaa liki 40˚C kuumetta esiintyi alle yhdessä prosentissa tasaisesti kummassakin ryhmässä. Lievempiä kuumereaktioita parasetamoli vähensi odotetusti noin puoleen.

Vasta-ainetutkimukset paljastivat uutisen

Arvilommin mukaan varsinainen uutinen paljastui vasta-ainetutkimuksissa.

– Lähes kaikkien rokotteiden vasteet olivat merkitsevästi alentuneet kuumelääkeryhmässä. Etenkin tämä näkyi toksoidi- ja konjugaattirokotteilla eli DTaP-, hemofilus- ja pneumokokkivasta-aineissa, virusrokotteiden vasteissa ei niinkään. Varmistaakseen löydöstään tekijät kävivät läpi 10 aikaisemmin julkaistua rokotustutkimusta. Analyysi niiden yhteydessä annetusta kuumelääkityksestä paljasti samankaltaisen vaikutuksen rokotevasteeseen.

– Selitykseksi ei riittänyt kuume, lääkettä saaneilla kuumeisillakin oli nimittäin alentunut vaste. Pieni kuumehan voisi hyvinkin tehostaa immuunireaktioita. Tekijät arvelevat immuunivasteen alussa tapahtuvan immuunisolujen vuorovaikutuksen häiriintyvän kenties parasetamolin COX2 -inhibition myötä.

Arvilommi korostaa, että kuumelääke annettiin profylaktisesti rokotuspäivänä.

– Myöhempi lääkitys ei kenties ehdi samalla tavoin häiritä.

Myös THL suosittaa, ettei parasetamolia anneta lapsille automaattisesti heti rokotuksen jälkeen.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030