Ajan­kohtai­sta

Teini-iän ylipaino voi lisätä MS-taudin riskiä

Liikalihavuus teini-iässä saattaa kaksinkertaistaa riskin sairastua MS-tautiin.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vaaka-Pixmac000001168869.jpg
Liikalihavuus teini-iässä saattaa kaksinkertaistaa riskin sairastua MS-tautiin, todetaan Neurology-lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa.

Harvard School of Public Healthin tutkijat käyttivät hyväkseen aineistoa, jota 238 000 amerikkalaisesta sairaanhoitajasta on kerätty 40 vuoden aikana. Aineistoon on kerätty tiedot tutkittavien ruokavaliosta, elintavoista ja terveydestä.

Tutkimuksen kestäessä 593 naiselle on todettu MS-tauti. Tutkijat vertasivat MS-tautiriskiä tutkittavien painoindeksiin 18-vuotiaina. Tutkittavia pyydettiin myös kuvailemaan kokonsa 5-, 10- ja 20-vuotiaina.

Tutkimuksen mukaan niillä, joiden painoindeksi oli 18-vuotiaana 30 tai enemmän, oli normaalipainoisiin verrattuna yli kaksinkertainen riski sairastua myöhemmin MS-tautiin. Myös lievempi ylipaino näytti lisäävän hieman sairastumisriskiä. Tulokset pysyivät samanlaisina kun tupakoinnin ja fyysisen aktiivisuuden vaikutukset oli vakioitu.

Sen sijaan lapsina ylipainoisilla tai vasta aikuisina lihoneilla ei havaittu suurempaa riskiä sairastua MS-tautiin.

D-vitamiinin vaikutukset kaipaavat selvittämistä

– Tuloksemme viittaavat siihen, että juuri nuoruuden ylipaino on kriittinen tekijä MS-taudin riskin määrittämisessä, tutkimusta johtanut Kassandra Munger sanoi BBC:lle.

Aiemmassa tutkimuksessa on havaittu suuren D-vitamiinipitoisuuden vähentävän riskiä sairastua MS-tautiin. Tutkijat huomauttavat, että lihavuus näyttää liittyvän pieniin D-vitamiinipitoisuuksiin. He arvioivatkin, että rasvakudos voi tuottaa ainesosia, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmään. Se puolestaan saattaisi vaikuttaa MS-taudin kehittymiseen.

Tutkijoiden mukaan jatkotutkimuksessa pitäisi selvittää, lisääkö nuoruuden lihavuus MS-riskiä myös miehillä ja erilaisissa etnisissä ryhmissä sekä tutkia tarkemmin MS-taudin ja D-vitamiinipitoisuuden välistä yhteyttä.

– On olemassa paljon tutkimuksia, joiden mukaan nuoruus näyttää olevan tärkeä aika MS-taudin kehittymiselle. Tuloksemme sopivat yhteen niiden kanssa, Munger sanoi.

Sirpa Kulonen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030