Ajan­kohtai­sta

Nuorten aikuisten diabetes yleistyy Suomessa

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes yleistyvät hälyttävästi suomalaisilla nuorilla aikuisilla.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/diabetes-Pixmac000010536351.jpg

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetes yleistyvät hälyttävästi suomalaisilla nuorilla aikuisilla, todetaan Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Suuri riski sairastua tyypin 1 diabetekseen jatkuu ainakin 40 vuoden ikään, ja tyypin 2 diabetekseen sairastuu vuosittain vähintään 200–300 suomalaista nuorta aikuista.

LL Niina Lammi selvitti diabeteksen ilmaantuvuutta 15–39-vuotiailla suomalaisilla vuosina 1992–2001. Tiedot uusista tapauksista saatiin yhdistämällä tietoja Kelan erityiskorvausoikeus- ja lääkekorvausrekistereistä sekä Stakesin ylläpitämästä sairaalapoistorekisteristä. Diabeteksen tyyppi määritettiin käyttämällä diagnoosi- ja lääkitystietoja, ja tämän lisäksi tyyppi varmistettiin tarvittaessa lääkärinlausunnoista.

Tulokset osoittivat, että tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus oli 18 per 100 000/vuosi, ja että tyypin 1 diabeteksen sairastuneissa oli selkeä miesenemmistö. Tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus lisääntyi keskimäärin 3,9 % vuodessa vuosina 1992–2001.

Tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuus oli 13 per 100 000/vuosi ja tyypin 2 diabetes lisääntyi jopa 4,3 % vuosittain tutkitussa ikäryhmässä.

Tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla paino nousi jo lapsena

Ilmaantuvuuden lisäksi selvitettiin mahdollisten syntymän- ja lapsuusaikaisten tekijöiden yhteyttä diabetesriskiin nuorella aikuisiällä. Tutkimuksessa käytettiin tapaus-verrokkiasetelmaa. Tiedot mahdollisista riskitekijöistä kerättiin väestörekisteristä sekä alkuperäisistä synnytyskertomuksista ja neuvolakorteista.

Tutkimuksessa selvisi, että tyypin 2 diabeteksen riski oli pienin noin 30-vuotiaiden äitien lapsilla ja taudin riski kasvoi äidin iän nuorentuessa tai vanhentuessa. Lisäksi perheen toisena, kolmantena tai neljäntenä syntyneillä lapsilla todettiin olevan pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin esikoisella.

Tyypin 2 diabeteksen riski väheni syntymäpainon suurentuessa 4,2 kg asti, minkä jälkeen riski alkoi jälleen lisääntyä. Korkea painoindeksi 3–11 vuoden iässä, hetkellä jolloin lapsen painoindeksi taittuu nousuun, lisäsi huomattavasti riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen nuorella aikuisiällä. Liiallinen painonnousu henkilöillä, jotka sairastuvat tyypin 2 diabetekseen, alkoi jo varhain lapsuusiässä.

Äidin ikä, syntymäjärjestys tai syntymäkoko eivät vaikuttaneet riskiin sairastua tyypin 1 diabetekseen nuorella aikuisiällä. Sen sijaan sairastuneilla painoindeksin huippu oli verrokeita korkeampi alle 3-vuotiaana.

Sekä sikiöaikainen että lapsuusiän kasvu vaikuttavat tyypin 2 diabeteksen riskiin. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseksi suunnitellut toimenpiteet tulisi ulottaa lapsuusiän lihavuuden ehkäisemiseen. Nopea kasvu ensimmäisinä elinvuosina saattaa olla nuorena aikuisena puhkeavan tyypin 1 diabeteksen riskitekijä.

LL Niina Lammin väitöskirja tarkastetaan 14.11.2009 Helsingin yliopistossa.

Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030