Ajan­kohtai­sta

Kohonneen verenpaineen hoitosuositus tiukentunut

Hoitotavoitteita tiukennettu niiden potilaiden kohdalla, joilla on liitännäissairauksia.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000012114055.jpg



Sairastavuus ja kuolleisuus sydän- ja verisuonisairauksiin lisääntyvät, kun verenpaine nousee ilman selvää verenpaineen kynnysarvoa. Valtimotautien muut vaaratekijät moninkertaistavat kohonneen verenpaineen haittoja. Erityisen tärkeää verenpaineen alentaminen on henkilöillä, joilla on liitännäissairauksia, kuten diabetes, munuaissairaus, merkittävä sydän- ja verisuonitauti tai kohde-elinvaurioita.





Kohonneen verenpaineen hoidossa tärkeintä on rajoittaa suolan saantia ja runsasta alkoholinkäyttöä, lisätä liikuntaa sekä vähentää liikapainoa. Hoitotavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan usein elintapojen muutosten lisäksi lääkehoitoa, usein useamman valmisteen yhdistelmiä.





Verenpaineen hoidon tavoite on perusterveillä ihmisillä 140/85 mmHg. Jos henkilöllä on diabetes, munuaissairaus tai hän on sairastanut aivohalvauksen tai sydäninfarktin on hoitotavoite 130/80 mmHg. Jos munuaistautiin liittyy proteinuria, eli virtsaan erittyy valkuaista yli 1 g/vrk, on tavoite alle 125/75 mmHg.

Tämänkertainen päivitys on järjestyksessä toinen. Päivityksessä korostetaan suolan saannin vähentämisen merkitystä ja todetaan kotimittausten parantavan diagnostiikkaa ja helpottavan hoitoratkaisuja.

Päivityksessä munuaisvaurioiden ja suurten suonten vaurioiden arviointia on tarkistettu ja lakritsiuutetta sisältävien tuotteiden aiheuttamaan verenpaineen kohoamiseen on edelleen kiinnitetty huomiota.

Duodecimin ja Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettaman työryhmän puheenjohtajana on toiminut ylilääkäri, dosentti Antti Jula THL:sta.


Kuva Pixmac.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030