Ajan­kohtai­sta

Marjat vähentävät maksan rasvoittumista

Lievästi ylipainoisten koehenkilöiden ALAT-arvo laski merkittävästi, kun he olivat syöneet päivittäin mustaherukoita, tyrnimarjoja, puolukoita ja mustikoita 5 kuukauden ajan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000017495691.jpg

Mustaherukat, tyrnit, puolukat ja mustikat laskivat ALAT-arvoa marjoja nauttineessa ryhmässä 23 prosenttia, kun taas vertailuryhmässä ei havaittu muutosta maksa-arvoissa. ALAT-arvon selvää laskua voidaan pitää maksan terveyden ja toiminnan kannalta merkittävänä. Nämä tulokset saatiin Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitoksen, Turun yliopiston kliinisen laitoksen, Turun ammattikorkeakoulun ja seitsemän kotimaisen elintarvikealan yrityksen tutkimuksessa, jossa selvitettiin kotimaisten marjojen ja marjatuotteiden kykyä ehkäistä lihavuuteen liittyvien sairauksien riskiä.

– Ensimmäisen osakokeen koehenkilöinä oli 61 tervettä, lievästi ylipainoista naista, jotka jaettiin satunnaisesti kahteen erilaiseen ryhmään. Molemmat joukot saivat yleisiä ohjeita terveellisistä elämäntavoista. Toinen ryhmä söi päivittäin noin 160 grammaa marjoja 5 kuukauden ajan normaalin ruokavalion osana energian saannin kasvamatta, kertoo tutkija Henna-Maria Lehtonen Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitokselta.

Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on länsimaissa nopeasti yleistyvä, lihavuuteen liittyvä elintasosairaus.

Eri marjojen välillä ei ollut eroa vaikuttavuudessa

Ryhmien koehenkilöistä otettiin verinäytteet ennen tutkimusta ja sen jälkeen. Näytteistä analysoitiin erilaisia lihavuuteen liittyvien sairauksien riskitekijöitä, ja henkilöiden kehonkoostumusta ja verenpainetta tarkkailtiin.

Marjoja syöneiden koehenkilöiden verenpaine laski, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkittävä verrattuna kontrolliryhmään.

– Myös kontrolliryhmän verenpaine laski, joskin hieman vähemmän.

Lehtonen toteaa, että tämän tutkimuksen perusteella ei voida sanoa, oliko joillakin näistä marjoista parempi vaikutus kuin toisilla.

– Tärkeää olisi syödä monipuolisesti eri marjoja osana terveellistä ruokavaliota. Marjojen syömistä suositellaan kaikille, vaikka ei olisi ylipainoisuuttakaan. Päivittäinen noin 160 gramman annos riittää.

Jatkotutkimus selvittää sitä, onko kyseisten marjojen vaikuttavuudessa eroja.

Tutkimushankkeen ensimmäisen osakokeen tulokset on juuri julkaistu European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Ulla Toikkanen

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030