Ajan­kohtai­sta

Viljatuotteiden laatu vaikuttaa rasvakudokseen geenitasolla

Ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien toimintaan rasvakudoksessa. Ruokavalion laadulliset muutokset saattavat olla uskottua merkityksellisempiä metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, osoitti Petteri Kallion väitöstutkimus.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000019348785.jpg

Petteri Kallio selvitti väitöstutkimuksessaan kahden erilaisen, runsaasti täysjyväviljaa sisältävän ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia glukoosiaineenvaihduntaan, insuliinineritykseen sekä rasvakudoksen geenien ilmentymiseen.

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, joilla oli metabolisen oireyhtymän piirteitä. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä söi ruisleipää ja pastatuotteita ja toinen kaura-vehnäleipää ja perunatuotteita 12 viikon ajan. Ruokavaliot eivät eronneet toisistaan muulla tavalla. Tutkittavat eivät myöskään pudottaneet painoa tutkimusjakson aikana.

Ruisleipää ja pastaa syöneen ryhmän ensivaiheen insuliinieritys parani. Modernilla geenisirutekniikalla pystyttiin lisäksi havaitsemaan, että eri ruokavaliota noudattaneilla oli toisistaan poikkeavat geeniprofiilit.

Kaura-vehnäleipää ja perunaa sisältävän ruokavalion todettiin lisäävän aineenvaihdunnan häiriöihin liittyvään stressireaktioon yhteydessä olevien geenien ilmentymistä paikallisesti rasvakudoksessa. Ruisleipää ja pastaa sisältävän ruokavalion puolestaan havaittiin vähentävän insuliinin signaalireitin geenien ilmentymistä. Yksi geeneistä, jonka ilmeneminen väheni ruisleipää ja pastaa sisältävän ruokavalion aikana, oli insuliinin kaltaisen kasvutekijän sitojaproteiini-5-geeni (IGFBP5).

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että pitkällä aikavälillä ruokavalion viljatuotteiden laatu vaikuttaa geenien ilmentymiseen rasvakudoksessa. Rasvakudoksessa havaitut geenien ilmenemisen muutokset voivat ennakoida tapahtumia myös koko elimistön tasolla. Lisäksi tutkimus osoittaa kliinisen interventiotutkimuksen ja geenisirumenetelmän yhdistelmän olevan tehokas tapa löytää uusia geenejä, jotka ovat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään.

FM Petteri Kallion väitöskirja Effects of Dietary Carbohydrate Modification in Persons with the Metabolic Syndrome - A Transcriptomics Approach in Adipose Tissue tarkastetaan 5.3.2010 Itä-Suomen yliopistossa.

Kuva Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030