Etusivu » Lääkärilehden uutisia

Lääkäri tarvitsee oman lääkärin
Julkaistu 11.03.2010 08.30

Mitä lääkäri tekee, kun hän vaikkapa masentuu? Brittilääkäri menee oman, vain lääkäreille tarkoitetun terveyspalvelun vastaanotolle. Suomalaislääkäri hoitaa itse itseään, konsultoi kollegaa tai kieltää ongelman.

On sanomattakin selvää, kumpi on parempi.

Lääkärien omia terveyspalveluja on useissa Euroopan maissa. Lääkärilehti kysyi kahdeksalta luottamuslääkäriltä, tarvitaanko vastaavaa Suomessa. Seitsemän kannatti sitä, ja kahdeksannenkin mielestä lääkärien työterveyshuolto yleisesti kaipaa parantamista.

Lääkärit käyttävät huonosti tavallista työterveyshuoltoa. Lääkäriliiton perustama luottamuslääkäriverkosto paikkaa vajausta, mutta luottamuslääkärit antavat lähinnä vain arvioita ja hoitoonohjausta.

– Lääkärien kynnys avun hakemiseen ja konsultaatioon on korkea. On pelko, että tulee leimatuksi huonoksi lääkäriksi. Monet paikat ovat pieniä, ja pelätään, että tieto kulkee, Turun yliopiston psykiatrian professori, ylilääkäri ja luottamuslääkäri Jyrki Korkeila sanoo.

Korkeilan mukaan pitäisi olla lääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet kohtaamaan toisia lääkäreitä potilaana. Tämä taito vaihtelee paljon. Usein hoitava lääkäri pelkää asettua lääkärin asemaan suhteessa kollegaan. Lääkäriä ei ole helppo ottaa potilaana, kun hänen autonomiaansa ei halua loukata. Pelkässä konsultaatiossa lääkäri ei ota potilaasta vastuuta.

Britanniassa lääkäri saa kokonaisvaltaista hoitoa

Britanniassa Lontoon alueella toimii kansallisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n ylläpitämä terveyspalvelu PHP (Practitioner Health Programme), joka hoitaa lääkäreitä ja hammaslääkäreitä. Painopiste on psyykkisissä sairauksissa ja riippuvuuksissa sekä fyysisissä terveysongelmissa, jotka vaikuttavat työkykyyn.

Hoito on kokonaisvaltaista. Yleislääkärijohtoiseen palveluun kuuluu moniammatillinen tiimi, joten hoidossa voidaan käsitellä myös sosiaalisia ja uraan liittyviä kysymyksiä.

– Olemme erittäin ylpeitä tarjoamastamme palvelusta, joka on pilotti Lontoossa. Ensimmäisen vuoden raportin mukaan meille hakeutuvat lääkärit reagoivat hoitoon oikein hyvin. Toivomme, että pilottijakson lopussa voimme laajentaa palvelua koko maahan ja ehkä myös muihin ammattiryhmiin, Lucy Warner PHP:sta kertoo.

Warnerin mukaan vastaaville ohjelmille on perustettu eurooppalainen foorumi, jossa kehitetään lääkärien terveydenhoitoa. Britannian lisäksi mukana ovat muun muassa Espanja, Norja, Puola ja Saksa.

Warner toteaa, että kiinnostus lääkärien terveyden tukemiseen lisääntyy. Joissakin maissa tehdään jo ennaltaehkäisevääkin työtä, toisissa hankkeet ovat vasta alussa.

Lääkärien oma palvelu onnistuisi Suomessakin

Jyrki Korkeila uskoo, että lääkärien terveyspalveluyksiköitä voitaisiin perustaa työterveyshuoltoon tai privaattisektorille Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Pienemmillä paikkakunnilla tarvittaisiin erityisjärjestelyjä ja keskittämistä. Esimerkiksi yksi työterveyslääkäri voisi ottaa vastuun lääkärien hoidosta ja opiskella, mitä siihen liittyy. Työnantajan taholta voisi olla myös sopimus, että lääkäri saa hakea hoitoa muualta kuin työnantajansa kautta.

Lääkäri ja lääkäripotilas saattavat isossakin sairaalassa tavata esimerkiksi ruokalassa, ja lääkäripotilaalle voi helposti tulla tunne, että haluaisi hoitosuhteensa olevan neutraalimpi.

Näistä lääkärit kärsivät:
- Kardiovaskulaarisairaudet
- Ylipaino
- Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
- Alkoholin suuri kulutus, etenkin operatiivisten alojen miehillä
- Mielenterveysongelmat, erityisesti depressio ja itsemurha-alttius

Lue koko artikkeli perjantaina 12.3. ilmestyvästä Lääkärilehdestä.

Miia Soininen
Kuva: Kuvapörssi

 

Edellinen Seuraava Lisää uutisia Anna palautetta uutisesta
Osallistu keskusteluun Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Samasta aiheesta aikaisemmin
Uusimmat uutiset

Kirkasvalosta on apua masennuksen hoidossa26.11.2015

Hernesniemi sai Kondrad ReijoWaaran palkinnon26.11.2015

Tutkijat kehottavat varovaisuuteen ADHD-lääkkeen määräämisessä25.11.2015

Lean-mallin käyttö leviää sairausryhmiin23.11.2015

Eikö maantiede 
saa vaikuttaa ensihoitoon?20.11.2015

Rintasyövän sädehoito tehostuu20.11.2015

Lastensuojelu 
on muutakin kuin huostaanottoa19.11.2015

Näin Lääkärilehti uudistuu19.11.2015

Marjukka Mäkelä palkittiin19.11.2015

Jos Posti ei kuljeta, lue näköislehteä19.11.2015

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015