Ajan­kohtai­sta

Kandia ei saa jättää yksin

"Hyvä palkkaus ja sijainti, mukava henkilökunta, joustavasti sovittavat työajat. Tosiasiassa kyllä annettiin liikaa vastuuta kandille, eli todellista takapäivystäjää tai senioria ei ollut." Kandit ovat tutkimuksen mukaan pääosin tyytyväisiä kesätyöhönsä, mutta toivovat vanhemmilta kollegoilta enemmän tukea.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/kandi.jpg

Lääketieteen kandidaatti törmää kesätyössään ongelmiin, mutta on silti pääosin tyytyväinen. Tukea saisi olla enemmän.

”Oli pakko oppia itsenäisesti, mikä oli mielestäni hyvä asia. Kun ei aina ollut keneltä kysyä, piti miettiä itse ensin. Monipuolinen työ, mielenkiintoinen. Muutti käsitykseni tk-vuodeosastosta.”

”Senorituki oli mahtava. Tahti jopa löysä.”

”Tein paljon ylitöitä (parin viikon ajan 11-tuntisia päiviä), sillä sain hoidettavakseni enemmän potilaita kuin alun perin oli suunniteltu. En kuitenkaan kehdannut pyytää ylitöistä korvausta, sillä ajattelin syyn olevan vain minussa, kun olen niin hidas ja iltaisin menee myöhään.”

”Hyvä palkkaus, hyvä sijainti, mukava henkilökunta, joustavasti sovittavat työajat. Tosiasiassa kyllä annettiin liikaa vastuuta lääketieteen kandidaatille, eli todellista takapäivystäjää tai senioria ei ollut. Virka-aikaan konsultoitiin sairaalan konsultteja ja päivystysaikaan sairaalan päivystäjiä.”

”Konsultointi ja perehdytys ontuivat pahasti. Käytännössä konsultointi oli mahdollista vain yhdeltä kollegalta, muuten oli aika kielteinen ilmapiiri. ”

Näin kuvaavat kandit hyviä ja huonoja kokemuksiaan kesätöistä.

Lääkäriliiton tutkimus kertoo, että lääketieteen kandidaatit kaipaavat enemmän tukea kesätöissä. Puutteita on erityisesti perehdytyksen ja takapäivystyksen järjestämisessä.

Hankaluuksista huolimatta kandit ovat yleensä tyytyväisiä kesätöihinsä. Yhdeksän kymmenestä voisi mennä samaan työpaikkaan uudestaan.

– Työ vastaa odotuksia. Kandit ehkä osaavat odottaa myös jonkinlaisia ongelmia, kuten työtaakkaa ja yksin työskentelyä, Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä kertoo.

Viime syksynä tehtyyn kyselyyn vastasi 459 kandia, joista vajaa puolet oli työskennellyt sairaalassa ja reilu puolet terveyskeskuksessa. Terveyskeskuksissa seitsemän kymmenestä työskenteli suoraan suhteessa kuntaan, loput vuokrafirman kautta.

Vuokrafirmat ovat parantaneet tiedotusta

Kandien kokemukset perehdytyksestä vaihtelivat. Terveyskeskuksissa valtaosa sai perehdytystä, mutta riittävää se oli vain 61 %:n mielestä. Sairaalassa työskennelleet olivat perehdytykseensä tyytyväisimpiä. Vuokralääkäreistä alle puolet koki perehdytyksen riittäväksi, ja viidesosa sai perehdytyksen työajan ulkopuolella

Vuokrafirmoja edustavan Terveydenhuollon palveluntuottajat ry:n puheenjohtaja Antti Ylikorkala toteaa, että perehdyttäminen on terveyskeskuksen vastuulla, ei vuokrafirman.

– Yritykset pyrkivät auttamaan tehtävässä, ja tekevät sitä palvelun tilaajan lisäksi. Vastuu on kuitenkin paikallistasolla.

Vuokrafirman kautta työskennelleiden arviot näyttivät tutkimuksessa heikoilta myös takapäivystyksen suhteen. Pari vuotta sitten tulleen kandiasetuksen mukaan kandilla pitää aina olla takapäivystäjä. Vuokrafirman kautta työskentelevistä alle puolet ilmoitti, että heillä oli aina nimetty takapäivystäjä. Suoraan terveyskeskuksessa työskennelleistä näin totesi 84 %.

Ylikorkalan mukaan vuokralääkäreillä on aina takapäivystäjä, mutta osalle tämä tieto ei ole mennyt perille. Yritykset ovat nyt parantaneet järjestelynsä tiedottamista lääkäreille. Vuokrafirman kautta työskentelevien lääkärien tukena on 24/7-konsultaatio sekä varalääkärijärjestelmä. Valtakunnallinen puhelinkonsultti on kokenut yleislääkäri, jonka numero pitää Ylikorkalan mukaan löytyä jokaisen vuokralääkärin puhelimesta.

Lue koko juttu perjantaina 14.5. ilmestyvästä Lääkärilehdestä. Kollegana kandi-teemanumerosta löytyy myös muita kandiaiheisia juttuja.

Miia Soininen
Kuva: Pietari Posti

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030