Ajan­kohtai­sta

Alttiusgeeneistä ja ympäristötekijöistä ei yhdysvaikutuksia rintasyöpäriskiin

Rintasyöpään liitetyt yhden nukleotidin polymorfismit ja ympäristötekijät lisäsivät syöpiä Million Women -tutkimuksessa, mutta niiden esiintyminen yhdessä ei aiheuttanut vastaavaa syöpäriskin kasvua.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/rinta_by_sebastiankaulitzki_Pixmac.jpg

Lancetissa julkaistussa Million Women -tutkimuksessa ei onnistuttu löytämään geneettisen alttiuden ja ympäristötekijöiden yhdysvaikutusta rintasyöpäriskiin.

Tutkimuksessa oli mukana 7610 syöpään sairastunutta naista ja 10196 tervettä verrokkihenkilöä, joista suurin osa oli vaihdevuodet ohittaneita. Tilastollisesti kasvanut syöpäriski löytyi seitsemässä kahdestatoista yhden nukleotidin polymorfismista (SNP), joiden on aiemmin todettu lisäävän jonkin verran rintasyöpiä. Riskien suuruusluokat vastasivat aiemmissa tutkimuksissa havaittuja.

Ympäristötekijöistä rintasyövän riskitekijöiksi todettiin synnyttämättömyys, myöhäinen ensisynnytysikä, myöhäiset vaihdevuodet, hormonikorvaushoito, korkea BMI, pituus ja runsas alkoholinkulutus. Ympäristötekijät lisäsivät syöpäriskiä kyseisiä geneettisiä tekijöitä enemmän; parhaillaan meneillään oleva hormonikorvaushoito oli riskitekijöistä suurin.

Tilastollisten testien runsaan määrän takia tehdyn Bonferroni-korjauksen jälkeen tilastollisesti merkitsevän yhdysvaikutuksen tuottivat ainoastaan pituus ja yksi kahdestatoista SNP:stä. Ennen korjausta tilastollisesti merkitsevä yhdysvaikutus näkyi myös suuren alkoholinkulutuksen, myöhäisten vaihdevuosien, varhaisen kuukautisten alkamisiän ja hormonikorvaushoidon sekä neljän erillisen SNP:n välillä.

120 tilastollisesta testistä on odotettavissa kuusi tilastollisesti merkitsevää tulosta pelkän sattuman vaikutuksesta. Löydetyt, ehdollisesti merkitsevät yhdysvaikutukset olivat lisäksi heikkoja, minkä perusteella rintasyövälle altistavat SNP:t eivät näytä lisäävän syöpäriskiä ainakaan kyseisten ympäristötekijöiden kautta.

Tutkijat epäilevät, että syöpäriskiin liitetyt yhden nukleotidin polymorfismit saattavat olla vain todellisten kausaalisten tekijöiden markkereita, mutta myöntävät että tutkimus saattoi olla liian suppea yhdysvaikutuksien löytämiseksi.

– Geenien ja ympäristötekijöiden syöpäriskin päävaikutusten osoittamiseen tarvittiin tuhansia tapauksia. Voi olla, että geenien ja ympäristötekijöiden yhdysvaikutusten luotettavaan arviointiin tapauksia tarvitaan kymmeniä tuhansia, he kirjoittavat.

Tiina Lautala
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030