Ajan­kohtai­sta

Tumma riisi laskee diabetesriskiä

Valkoinen riisi nostaa diabeteksen riskiä, mutta tumma riisi laskee sitä, todetaan Archives of Internal Medicinessä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/tummariisi_by_Lasse_Kristensen_Pixmac.jpg
Henkilöillä, jotka syövät yli viisi annosta valkoista riisiä viikossa on 17 % kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen verrattuna heihin, jotka syövät alle kaksi valkoista riisiannosta viikossa.

Toisaalta, yli kahden tummariisiannoksen syöminen viikossa laskee diabetesriskiä 11 % verrattuna joukkoon, joka syö tummaa riisiä alle yhden annoksen kuukaudessa.

Tutkijoiden mukaan vaihtamalla 50 grammaa (noin 1/3 annoksesta) valkoista riisiä päivässä tummaan riisiin, diabetesriski laskee 16 %. Jos koko annoksen vaihtaa tummaksi riisiksi tai muuksi kokojyväviljaksi, riski laskee 32 %.

Yhdysvaltalaistutkijat analysoivat kolmea isoa ravitsemus- ja diabetestutkimusta, joihin on osallistunut lähes 200 000 henkilöä.

– Valkoisen riisin korkea glykeeminen indeksi on todennäköisesti seurausta riisinjyvän rakenteen rikkomisesta jalostusprosessissa. Lisäksi prosessi vie jyvästä kuitua, vitamiineja, magnesiumia ja muita mineraaleja sekä kasviestrogeeniä ja fytiinihappoa. Monet niistä saattavat olla diabetesriskiä ehkäiseviä tekijöitä, tutkijat arvioivat Archives of Internal Medicinessä.

Heidän mielestään puhdistettu vilja, kuten valkoinen riisi, tulisi ravitsemussuosituksissa korvata täysjyväviljalla helpottamaan diabeteksen ehkäisytyötä.

Yli 70 % maailmassa kulutetusta riisistä on valkoista.

Jaana Ahlblad
kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030