Vihreät lehtikasvikset torjuvat diabetesta parhaiten
Vihannesten ja hedelmien runsas määrä ruokavaliossa ei näytä ehkäisevän tyypin 2 diabetesta, mutta vihreillä lehtikasviksilla saattaa metatutkimuksen mukaan olla edullisia vaikutuksia.
BMJ:ssa julkaistun katsauksen ja metatutkimuksen mukaan vihreät lehtikasvikset näyttävät vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä muita kasviksia ja hedelmiä paremmin.
Vaikka elintapojen vaikutus on todettu tutkimuksissa tärkeäksi tekijäksi tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä, kasvisten ja hedelmien lisäyksen vaikutusta diabetesriskiin ei ole todistettu.
Meta-analyysin tulosten mukaan 1,15 annoksen lisäys vihreitä lehtikasviksia vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä 14 %. Aineisto ei kuitenkaan osoittanut yhteyttä kasvisten ja hedelmien kokonaiskulutuksen ja diabeteksen kehittymisen välillä.
Meta-analyysissa huomioitiin kuusi kohorttitutkimusta tyypin 2 diabeteksen kehittymisestä. Kasvisten määrä ruokavaliossa oli mitattu yksilöllisesti.
Vihreiden lehtikasvisten, kuten pinaatin teho saattaa tutkijoiden mukaan perustua niiden sisältämään beetakaroteeniin, C-vitamiiniin, polyfenoleihin, magnesiumiin ja/tai alfalinoleenihappoon.
– Tuloksemme tukevat todistusaineistoa, jonka mukaan yksittäisten ainesosien sijaan ruoka-aineet itsessään ovat edullisia terveydelle, tutkijat kirjoittavat.
Aineiston pienuuden takia tutkijat toivovat lisätutkimusta, joka keskittyisi nimenomaan vihreiden lehtikasvisten terveysvaikutuksiin.
Tiina Lautala
Kuva: Pixmac