Ajan­kohtai­sta

Omega-3-rasvahapot eivät suojaa uudelta infarktilta

Sydäninfarktipotilaille ei näytä olevan hyötyä omegarasvahappojen nauttimisesta.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/sydan-pixmac_sebastian_kaulitzki.jpg

Tuore tutkimustulos julkistettiin meneillään olevassa Euroopan kardiologiyhdistyksen kongressissa Tukholmassa. Hollantilaisten tutkijoiden Daan Kromhautin johdolla tekemän randomisoidun ja kontrolloidun tutkimuksen tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan uusimmassa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Tutkimuksessa etsittiin vastausta, suojaavatko rasvahapot yhden infarktin kokeneita uusilta kohtauksilta. Tutkimukseen osallistui 4 837 miestä ja naista, iältään 60–80-vuotiaita, jotka satunnaistettiin neljään ryhmään. Yksi ryhmä sai päivittäin kalarasvoja eli EPA- ja DHA-rasvahappoja, toinen ryhmä kasviperäistä ALA-rasvahappoa, kolmas ryhmä näitä kaikkia ja neljäs ryhmä lumetta. Rasvat sekoitettiin margariiniin, jota tutkittavat käyttivät vajaan vuoden ajan.

– Kaiken kaikkiaan omegarasvat eivät vaikuttaneet uusintainfarkteihin, joskin ALA:a käyttäneillä naisilla oli uusintainfarktien ja muiden vakavien sydäntapahtumien lähes merkitsevä 27 %:n vähenemä. Jälkikäteisanalyysissä myös EPA:a + DHA:ta käyttäneille diabeetikoille näytti olevan rasvahappolisäyksestä apu, kommentoi tutkimustuloksia Suomen Lääkärilehden nettikommentissa sisätautien dosentti Robert Paul.

Lue Paulin koko kommentti tästä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030