Ajan­kohtai­sta

Bisfosfonaatit voivat lisätä ruokatorven syövän riskiä

Syöpä on harvinainen, mutta tutkijoiden mukaan pitkäaikainen hoito kaksinkertaistaa sen esiintyvyyden. Lääkäreitä kehotetaan harkintaan lääkkeiden määräämisessä.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/ruokatorvi.jpg
Osteoporoosin hoidossa käytetyt bisfosfonaatit voivat pitkäaikaisessa käytössä kaksinkertaistaa ruokatorven syövän riskin, kertoo BMJ:ssa julkaistu tutkimus.

Yhteyttä on epäilty tapaustutkimusten perusteella, mutta aiheesta ei ole ollut laajaa tutkimusta. Uusi tutkimus käsitti noin 6 miljoonaa yli 40-vuotiasta potilasta britannialaisen terveydenhoitojärjestelmän NHS:n rekisteristä. Vuosina 1995–2005 potilaista 2 954 sairastui ruokatorven syöpään.

Ruokatorven syövän riski kasvoi bisfosfonaattihoidon keston myötä. Noin viiden vuoden tai 10 lääkemääräyksen jälkeen riski oli tuplaantunut (2.24, CI 1,47–3.43). Vatsa- tai suolistosyöpään vastaavaa yhteyttä ei ollut.

Ruokatorven syövän esiintyvyys Euroopassa ja pohjois-Amerikassa on noin yksi tapaus tuhatta 60–79-vuotiasta kohden. Tutkijat arvelevat, että bisfosfonaattien pitkäaikaiskäyttö nostaa luvun kahteen.

Tutkimustulos on päinvastainen kuin samasta aineistosta aiemmin tehdyssä tutkimuksessa, mutta uusi tutkimus on laajempi ja seuranta-aika pidempi.

– Ruokatorven syöpä on harvinainen. Vaikka tuloksemme viisi vuotta bisfosfonaattihoitoa käyttäneiden syöpäriskin lisääntymisestä varmistettaisiin, vain harva lääkettä käyttävä sairastuu. Tutkimustuloksemme ovat osa laajempaa kuvaa. Bisfosfonaatteja kirjoitetaan yhä enemmän murtumien ehkäisyyn, ja meiltä puuttuu luotettava tieto niiden pitkäaikaisen käytön eduista ja haitoista, tutkimusta johtanut Jane Green toteaa.

Lääkäri, informoi potilasta

Diane Wysowski Yhdysvaltain lääkevalvontavirasto FDA:sta toteaa BMJ:n pääkirjoituksessa, että tutkimusnäyttö ei ole vielä ratkaisevaa. Hän kehottaa kuitenkin lääkäreitä harkitsevaisuuteen bisfosfonaattien määräämisessä.

Potilaita kannattaa myös kannustaa kertomaan, jos heillä on vaikeuksia nielemisessä tai epämukavuutta kurkussa, rinnassa tai ruoansulatuksessa.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030