Ajan­kohtai­sta

Näin toimi haamukirjoittaminen hormonikorvaushoidoista

PLoS Medicine selvitti, miten lääkkeen markkinointi puetaan tieteelliseen kaapuun.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/haamukirjoittaminen.jpg
PloS Medicinessa julkaistu analyysi kertoo, kuinka lääkeyhtiö Wyeth käytti haamukirjoittajia hormonikorvaushoitoja koskevissa tieteellisissä artikkeleissa. Artikkelit korostivat hoidon hyötyjä ja vähättelivät riskejä.

Kyseessä on ensimmäinen akateeminen analyysi 1 500 aiheseen liittyvästä dokumentista, jotka PloS Medicine esittää artikkelin yhteydessä. Haamukirjoittamista tapahtui vuosina 1998–2005. Aihe nousi esiin pari vuotta sitten.

Analyysin mukaan artikkelit kirjoitti lääketieteelliseen viestintään erikoistunut toimisto DesignWrite.

– Yhteistyössään Wyethin kanssa DesignWrite kirjoitti ensimmäiset versiot artikkeleista ja lähetti ne Wyethille. Sitten DesignWrite liitti Wyethin kommentit toiseen versioon ja lähetti yhtiön hyväksymän version ”kirjoittajalle”, jonka kommentit, jos niitä oli, liitettiin kolmanteen versioon. Sen jälkeen DesignWrite auttoi tutkimuksen lähettämisessä lehteen, artikkelissa kerrotaan.

Artikkelin mukaan viestintätoimisto sai 25 000 dollaria haamukirjoittamisesta muun muassa HOPE-tutkimukseen ja Prempro-lääkkeeseen liittyen. Sen piti kirjoittaa lääkkeestä myös 20 katsausartikkelia, joista jokaisesta maksettiin 20 000 dollaria.

– Haamukirjoittamisen käytöstä hormonikorvaushoidon ja muiden kovasti mainostettujen lääkkeiden edistämisessä on kasvavaa näyttöä. Siksi lääketieteen ammattilaisten täytyy toimia varmistaakseen, että haamukirjoittamiseen osallistumisesta kieltäydytään. On myös varmistettava, että teollisuuden ja tieteentekijöiden häikäilemättömiä suhteita vältetään pikemmin kuin tavoitellaan, artikkelin kirjoittaja Adriane J. Fugh-Bergman toteaa.

Miia Soininen
Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030