Ajan­kohtai­sta

Pieni ultravioletti-B-säteilyannos käynnistää ihon D-vitamiinituotannon

Kapeakaistainen UV-B-valohoitokuuri osoittautui tehokkaaksi ihon D-vitamiinituotannon käynnistäjäksi, sanoo LL Katja Vähävihu väitöskirjassaan.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/Pixmac000031795385.jpg

Viisitoista kertaa annettu valotus nosti elimistön D-vitamiinitasoa merkittävästi ja ihottumat paranivat hyvin. Riippuvuutta ihottuman paranemisen ja D-vitamiinitason nousun välillä ei voitu havaita. Mielenkiintoista oli, että seitsemän kertaa vain käsivarsille ja pään alueelle suunnattu kapeakaistainen UV-B-altistus tuotti yhtä paljon D-vitamiinia kuin koko vartalon vastaava altistus.

Valotus auringon UV-spektriä muistuttavalla hoitolaitteella lisäsi D-vitamiinia selvästi vähemmän. Sitä tarvittaisiin neljä kertaa suurempi annos kuin kapeakaistaista UV-B-säteilyä saman D-vitamiinipitoisuuden kasvun aikaansaamiseksi. Ihonäytepaloja tutkimalla havaittiin, että tiettyjen D-vitamiinista riippuvaisten, tulehdusta estävien aineiden tuotanto lisääntyi valohoidon aikana.

Luuston aineenvaihdunnasta huolehtimisen lisäksi D-vitamiinilla saattaa olla huomattavasti laajemmat vaikutukset terveyteen kuin mitä aikaisemmin on ajateltu. Riittämätön D-vitamiinitaso on yhdistetty mm. useisiin syöpäsairauksiin, autoimmuunitauteihin ja infektiotauteihin. D-vitamiinin vajauksen on todettu olevan yleinen ilmiö maailmanlaajuisesti. Pohjoismaissa tämä on ongelma etenkin pimeään talviaikaan, kuten tämäkin tutkimus osoitti.

Tutkimus vahvistaa käsitystä siitä, että ihon D-vitamiinituotanto käynnistyy jo selvästi ihon punehtumista pienemmillä UV-annoksilla. Kapeakaistainen UV-B-valohoito osoittautui tehokkaaksi ihon D-vitamiinituotantoa ajatellen. Vain kasvojen, kaulan ja käsivarsien altistaminen nosti D-vitamiinitasoa yhtä hyvin kuin koko iholle saatu valotus. D-vitamiinipitoisuuden kasvuna saatu hyöty säilyi vähintään 1–2 kuukautta. Pienet annokset kapeakaistaista UV-B-säteilyä voisivat olla tehokas ja turvallinen vaihtoehto D-vitamiinin puutoksen korjaamiseen.

LL Katja Vähävihun väitöskirja Heliotherapy and Narrow-band UVB Improve Vitamin D Balance tarkastetaan 24.9.10 Tampereen yliopistossa.


Kuva: Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030