Ajan­kohtai­sta

Kuka pääsee liuotushoitoon?

Aivohalvauksen liuotushoito on herättänyt paljon kysymyksiä, joihin nyt vastaavat Hyksin neurologian klinikan asiantuntijat.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/liuotushoito_MauriHelenius.jpg

HYKS:n neurologian klinikan asiantuntijat korostavat, että jokaisesta äkillisen aivohalvauksen saaneesta potilaasta on soitettava hätäkeskukseen. Liuotushoito on annettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alusta. Hoito tehoaa sitä paremmin mitä nopeammin sen saa.

– Hätäkeskuksessa tehdään arvio oikeasta hoitopaikasta. Jos potilas ei ole ennestään omatoiminen, hänet hoidetaan Helsingissä kaupunginsairaalan päivystyksessä. Näissä tapauksissa liuotushoito ei pysty palauttamaan potilaan toimintakykyä, ja hoitoon liittyviä riskejä ei ole syytä myöskään ottaa.

– Ensihoito on koulutettu arvioimaan potilaan oireet ja sillä on mahdollisuus konsultoida Meilahden neurologia. Helsingin ensihoito on yksi maailman tehokkaimmista. Viime vuonna liuotushoidon sai Meilahden päivystyspoliklinikalla 265 potilasta. Mikäli potilas soveltuu liuotushoitoon, se alkaa Meilahdessa keskimäärin 20 minuutin kuluttua sairaalaan tulosta, mikä on maailman nopein hoidon aloitus, neurologit toteavat.

Kansainväliset liuotushoitotutkimukset on tehty pääsääntöisesti alle 80-vuotiailla ennestään omatoimisilla potilailla, joten tutkittua tietoa vanhemmista ikäryhmistä on vähän.

– Tästä huolimatta Meilahden sairaalassa ei ole ikärajaa liuotushoidolle. Toistaiseksi vanhin meillä liuotushoidon saanut potilas on 92-vuotias, huomauttavat HYKS:n neurologian klinikan asiantuntijat.

– Arvio potilaan soveltuvuudesta liuotushoitoon perustuu sairaushistoriaan, potilaan aiempaan toimintakykyyn ja lääkärin tutkimukseen. Myös liikuntakyky on osa kokonaisuutta, eikä yksittäisenä sulje pois liuotushoitoa. Esimerkiksi hoitokodissa asuva dementoitunut, valvontaa tarvitseva vanhus ei sovellu liuotushoitoon. Sen sijaan samassa rakennuksessa palvelutalossa asuva, kenties töissä käyvä, verenpainetautia ja diabetesta sairastava henkilö soveltuu liuotukseen, neurologian klinikasta todetaan.

Ulla Järvi

Kuva: SLL-arkisto

Lääkärilehden kysymyksiin vastasivat vs. osastonylilääkärit dosentti Nina Forss ja Kirsi Rantanen, ylilääkäri dosentti Markus Färkkilä ja neurologian emeritusprofessori Markku Kaste Hyksin neurologian klinikasta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030