Ajan­kohtai­sta

Säännöllinen seuranta on hyvä vaihtoehto paikallisessa eturauhassyövässä

JAMA:ssa ja Lääkärilehdessä julkaistut tutkimukset kertovat, että seurantapotilaiden elämänlaatu voi olla parempi kuin aktiivihoitoa saaneiden.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/alaston_patsas_Pixmac000017266587.jpg

Säännöllinen seuranta on hyvä vaihtoehto paikallisen eturauhassyövän hoidossa. Yksilölliset mieltymykset ovat kuitenkin tärkeitä tehtäessä päätöstä seurannasta tai aktiivihoidosta.

Näin todetaan JAMA:ssa julkaistussa tutkimuksessa, joka perustui simulaatiomalliin.

Tutkimuksessa verrattiin aktiivista seurantaa, intensiteettimoduloitua sädehoitoa, brakyterapiaa ja radikaalia prostatektomiaa. Mittarina oli laatupainotettu elinajanodote. Aktiivinen seuranta pärjäsi vertailussa parhaiten.

Tulokset ovat kiinnostavia, kun niitä tarkastellaan rinnan Suomen Lääkärilehdessä tuoreeltaan ilmestyneen tutkimuksen kanssa. Valtakunnallinen tutkimus eturauhassyöpään sairastuneiden hoidosta ja kokemuksista kertoo, että jopa viideosa potilaista katui valittua hoitoa.

Tutkimuksen mukaan leikkaukseen päätyneet potilaat katuivat hoitovalintaansa eniten. Vähiten katujia oli aktiiviseurantaryhmässä.

Hoidot aiheuttivat paljon haittavaikutuksia, ja jopa puolelle potilaista jäi jokin pysyvä haitta. Haitat olivat etenkin virtsaoireita ja sukupuolielämän ongelmia, sädehoidossa myös suolisto-oireita.

Kielteiset kokemukset sairastumisvaiheessa heijastuivat potilaiden psyykkiseen vointiin 5 vuotta myöhemminkin. Tutkimus korostaa syövän diagnoosivaiheen hoidon laadun merkitystä potilaiden toipumiselle ja muistuttaa, että potilaan tukeminen ja riittävä tiedon antaminen on tärkeä haaste.

Lue myös Lääkärilehden 48/2010 pääkirjoitus Eturauhassyövästä jää paljon pitkäaikaishaittoja sekä artikkeli Eturauhassyöpään sairastunut tarvitsee tietoa ja tukea.

Miia Soininen
Kuva: Simon Kraus/Pixmac

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030