Etusivu » Lääkärilehden uutisia

Ruotsissa opiskelleiden laillistaminen mutkistui
Julkaistu 15.03.2012 11.15

Eva Lammes on opiskellut lääkäriksi Karoliinisessa instituutissa. Häneltä on tekemättä vain Suomen eurolääkärivaihetta vastaava vaihe, allmäntjänstgöring (AT).

Lammes suoritti läkarexamenin kesällä 2011. Perhe myi talonsa Tukholmasta ja muutti Närpiöön. Lammes meni terveyskeskukseen töihin. Tällöin selvisi, että samalla kun Suomi poisti kaksoislaillistuksen, Ruotsissa opiskelleilta meni mahdollisuus saada laillistus suorittamalla eurolääkärivaihe Suomessa.

Valvirasta Lammekselle sanottiin, että Ruotsissa opiskellut lääkäri, joka ei ole suorittanut AT-vaihetta, voi rekisteröityä Suomessa lääketieteen opiskelijana ja toimia tilapäisesti lääkärinä, kunnes opintojen aloittamisesta on kulunut 10 vuotta.

Ruotsissa lääkäreiden laillistamisesta vastaava Socialstyrelsen ei antanut lupaa suorittaa AT-vaihetta Suomessa, vaikka Vaasan sairaanhoitopiirissä oltiin valmiita ottamaan vastuu AT:n suorittamisesta Ruotsin vaatimusten mukaan. Ruotsin viranomainen kehotti Lammesta ottamaan yhteyttä suomalaisiin yliopistoihin: jos hän pääsisi suomalaisen yliopiston opiskelijaksi, hän voisi valmistua Suomessa. Helsingin yliopistosta sanottiin, ettei vaihto käy päinsä. Lammeksen käsityksen mukaan syynä oli se, että hän oli jo valmistunut Ruotsista.

Paluu Ruotsiin 
ei tunnu järkevältä

Nyt Lammes on vaikeassa tilanteessa. Lapset ovat koulussa Närpiössä ja puoliso on järjestänyt työkuvionsa Suomessa. Lammes työskentelee Närpiön terveyskeskuksessa, jossa hänen työpanoksensa on tarpeen – parhaillaan täytettynä on kolme kuudesta lääkärinvirasta. Palaaminen Ruotsiin AT-vaihetta varten ei tunnu järkevältä tai edes mahdolliselta.

Myös Ruotsissa on harkittu AT-vaiheen poistamista samaan tapaan kuin Suomessa on tehty. Päätöksiä aiheesta ei vielä ole tehty, eikä aikataulusta ole tietoa. Lammes jännittää, muuttuuko järjestelmä tai viranomaisten mieli ­ennen kuin hänen väliaikainen oikeutensa toimia lääkärinä päättyy. Vaikka AT-vaihe poistettaisiin, Lammes joutuisi luultavasti suorittamaan lisäopintoja Ruotsissa.

Ratkaisuvaihtoehdot 
ovat vähissä

Miksi Valvira ei laillista suomalaista, Ruotsissa opiskellutta lääkäriä, vaikka hän olisi valmistumisensa jälkeen työskennellyt AT-vaihetta vastaavan ajan lääkärinä Suomessa, lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Valvirasta?

– Valvira ei voi toimia EU:n ammattipätevyysdirektiivin eikä Suomen ammattihenkilölain vastaisesti. Lääkärintutkinto pitää suorittaa opiskelumaan säännösten mukaan ja Ruotsissa siihen kuuluu AT-palvelu. Jos voisimmekin laillistaa tällaisessa tilanteessa olevat lääkärit erikoisjärjestelyin Suomessa, tekisimme heille karhunpalveluksen, sillä laillistus ei välttämättä olisi voimassa muualla EU-alueella.

Voisivatko Lammes ja muut samassa tilanteessa olevat lääkärit hankkia laillistuksen ulkomaalaisille lääkäreille tarkoitettujen Tampereen tenttien kautta?

– Eivät. Se järjestelmä on tarkoitettu ETA-alueen ulkopuolelta tuleville lääkäreille.

Ruotsissa opiskelleet lääkärit kokevat, että Suomen ja Ruotsin viranomaiset pompottelevat heitä puolelta toiselle, mutta apua ei saa. Kuka voisi auttaa?

– Socialstyrelsen voisi tehdä päätöksen, jonka mukaan myös muualla kuin Ruotsissa suo­ritettu AT-vaihe kelpaa. Olisi myös tärkeää, että Ruotsissa opiskelevat saisivat oikeaa tietoa laillistamisen ehdoista jo opiskeluaikana omasta yliopistostaan.

Onko asiassa näkyvissä mitään ratkaisua?

– Valvira on neuvotellut Socialstyrelsenin, Tanskan Sundshedsstyrelsenin ja EU-komission kanssa, mutta toistaiseksi ongelmaan ei ole saatu ratkaisua. Vastaavanlaisia tilanteita on myös Norjassa ja Tanskassa opiskelleilla lääkäreillä. Olemme valmiita auttamaan tällaiseen tilanteeseen joutuneita lääkäreitä neuvotteluissa opiskelumaansa viranomaisten kanssa.

Hertta Vierula
Kuva: Panthermedia, kuvankäsittely Tuula Kakko

 

Edellinen Seuraava Lisää uutisia Anna palautetta uutisesta
Käynnistä keskustelu aiheesta Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Samasta aiheesta aikaisemmin
Uusimmat uutiset

CRISPR korjaa genomia tarkasti27.11.2015

Lääkärimuusikoilta tieteelle lähes 20 000 euroa27.11.2015

Pärnänen: Tehokkuus 
on tuotannossa tärkeintä27.11.2015

Valvira aloittaa yt-neuvottelut 26.11.2015

Kirkasvalosta on apua masennuksen hoidossa26.11.2015

Hernesniemi sai Kondrad ReijoWaaran palkinnon26.11.2015

Tutkijat kehottavat varovaisuuteen ADHD-lääkkeen määräämisessä25.11.2015

Lean-mallin käyttö leviää sairausryhmiin23.11.2015

Eikö maantiede 
saa vaikuttaa ensihoitoon?20.11.2015

Lastensuojelu 
on muutakin kuin huostaanottoa19.11.2015

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015