1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Apulaisoikeusasiamies puuttui HUS:n ohjeisiin
Ajan­kohtai­sta

Apulaisoikeusasiamies puuttui HUS:n ohjeisiin

Selvittelyssä on HUS:n poliklinikka- ja hoitomaksujen huojentamista koskeva ohjeistus.

Apulaisoikeusasiamies puuttui HUS:n ohjeisiin Kuva 1 / 1

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen selvittää HUS:n ohjeistusta poliklinikka- ja hoitomaksujen huojentamisesta.

Hän toteaa, että HUS:n verkkosivujen asiakkaille tarkoitetut potilasmaksuja koskevat sivut eivät näytä sisältävän tietoa maksujen huojentamisesta tai perinnästä luopumisen mahdollisuudesta.

Pölönen pyysi HUS:a selvittämään ja ilmoittamaan hänelle elokuun loppuun mennessä, miten asiakkaille tiedotetaan asiakasmaksulain mukaisista huojennus- ja perinnästä luopumismenettelyistä.

Potilasmaksuilla voi olla merkittävä vaikutus haavoittuvassa asemassa olevien ylivelkaantumiselle. Tiedonsaanti asiakasmaksujen laskutuksesta ja perinnästä sekä huojennusmahdollisuudesta ja menettelystä sen saamiseksi koetaan kuitenkin puutteelliseksi.

Asia tuli esille asiakkaan kantelussa

Asia tuli esille kantelussa, jossa asiakas oli pyytänyt HUS:lta huojennusta ja perinnän keskeyttämistä vedoten pieniin eläketuloihinsa.

Kirjeen käsittelyssä asiakas ohjeistettiin kääntymään perintäyhtiön puoleen ilman, että pyyntöä olisi käsitelty HUS:n sisäisten ohjeiden mukaisessa huojennushakemusmenettelyssä.

Lue myös

Asiakkaan vaadittua uudelleen huojennusta hakemus oli hylätty, vaikkakin hänelle oli myönnetty maksuaikaa ja täytäntöönpanon lykkäystä. Tässäkään päätöksessä ei otettu kantaan huojennuksen tai täytäntöönpanosta luopumisen edellytysten täyttymiseen.

Apulaisoikeusasiamies katsoi, että päätös olisi tullut perustella tapauksen yksittäisten olosuhteiden perusteella ja päätöksestä olisi tullut ilmetä, millä edellytyksellä huojennus tai perinnästä luopuminen on mahdollista ja täyttyivätkö nämä edellytykset.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Heli Väyrynen

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.