Ajan­kohtai­sta

Kliinisen tutkimuksen kehittämistä esitetään osaksi hallitusohjelmaa

33 tutkimuksen parissa toimivaa tahoa ja henkilöä luovuttavat tänään vetoomuksen eduskuntaryhmille kliinisen lääketieteellisen tutkimuksen vahvistamiseksi.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Vetoomuksen allekirjoittajat pitävät välttämättömänä, että kliinisen tutkimuksen edellytysten vahvistaminen saadaan mukaan hallitusohjelmaan.

Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaani Anne Remes toteaa, että suomalainen kliininen tutkimus on perinteisesti ollut huippulaatuista ja kansainvälisesti arvostettua.

– Viime vuosina se on kuitenkin päässyt taantumaan, jopa rapautumaan. Julkinen rahoitus yliopistotasoiseen tutkimukseen terveydenhuollossa (VTR-rahoitus) on pudonnut noin 90 miljoonasta noin 20 miljoonaan vain 20 vuodessa. Kliininen tutkijanura on vaikea yhdistää muuhun lääkärintyöhön. Taloudellisten ja aikaresurssien niukkuuden lisäksi puutetta on myös tutkimushoitajista, hän kertoo tiedotteen mukaan.

Terveydenhoitojärjestelmää ei mahdollista ylläpitää ilman laadukasta tutkimusta

Kliininen tutkimus on tulevaisuuden hoidon kulmakivi. Vetoomuksen allekirjoittajat muistuttavat, että suomalaista korkealaatuista ja tasa-arvoista terveydenhoitojärjestelmää ei ole mahdollista ylläpitää ilman riittävää ja laadukasta tutkimusta. Tämän päivän tutkimus on huomisen hoitoa.

Allekirjoittajat vetoavat päättäjiin kliinisen tutkimuksen kehittämisohjelman käynnistämiseksi.

– Kliinisen tutkimuksen taantuma voidaan kääntää uudeksi kasvun ja kehityksen kaudeksi. Se ei kuitenkaan tapahdu yhdellä tempulla vaan tarvitaan suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä eri puolilla, niin lainsäädännön kuin käytännönkin tasolla, sanoo Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen tiedotteessa.

Kehittämisohjelmassa tulisi pureutua ainakin kolmeen teemaan:

1) säädösympäristön kehittäminen tutkimusta ja sen tulosten hyödyntämistä tukevaksi

2) kliinisen tutkijanuran edellytysten parantaminen mm. työaikajärjestelyin

Lue myös

3) kliinisen tutkimuksen rahoituksen lisääminen ja kohdentaminen

Vetoomuksen vastaanottavat SDP:n kansanedustaja Aki Lindén, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho, keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila, vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski, vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo, RKP:n eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Hanna Seppä sekä kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen. Vetoomus on ensimmäinen, joka luovutetaan uudelle eduskunnalle.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030