Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2018 vsk 73 s. 2255

Nobel-palkinto syöpätutkijoille

Tuomas KeränenHertta VierulaPekka Nykänen
Kuvituskuva 1

Kuva: Niklas Elmehed / The Nobel Foundation

Tämän vuoden lääketieteen Nobelin saavat James P. Allison ja Tasuku Honjo immuno-onkologisesta tutkimuksesta.

Allisonin uraauurtava työ immuno-onkologian parissa on voittanut useita palkintoja. Hän työskentelee Teksasin yliopiston MD Anderson syöpäkeskuksessa. Tasuko Honjo on Kioton yliopiston professori.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:n johtaja Mark Daly ounasteli viime viikon perjantaina Lääkärilehden haastattelussa Allisonin voivan saada tämänvuotisen Nobelin.

FIMM:n tutkimusjohtaja Aarno Palotie oli haastattelussa samoilla linjoilla.

– Vaikka Allison ei saisi palkintoa, immuno-onkologia alana on vahva veikkaus voittajaksi, Palotie sanoi viikko sitten.

Lääketieteen Nobel julkistettiin maanantaina.

Näin voittaja valikoituu

Professori Juha Kere on valitsemassa lääketieteen Nobelia. Lääkärilehden podcastissa verkossa hän kertoo, miten voittaja seuloutuu esiin.

Lääketieteen Nobelit valitsee Karoliinisen instituutin 50 professorista koostuva toimikunta. Molekyyligenetiikan professori Juha Kere on yksi kolmesta suomalaisjäsenestä. Muita ovat professorit Olli Kallioniemi ja Jussi Taipale.

Toimikunta saa satoja ehdotuksia vuodessa. Ne käydään huolellisesti läpi, ja voittaja julkistetaan lokakuun ensimmäisenä maanantaina.

Kere myöntää, että pohjimmiltaan toimikunta vertaa lääketieteen ja fysiologian kentän laajuuden vuoksi mustikoita, mansikoita ja omenoita toisiinsa. Kriteerit ovat kuitenkin selvät.

Lue myös

– Palkinnon voi saada vain valtavan hyppäyksen osaamisen tasossa tuottanut havainto. Lisäksi havainto tai palkitut eivät saa olla kiistanalaisia, hän kertoo.

Suomen kansalaisilta lääketieteen Nobel edelleen puuttuu. Vuonna 1967 palkittu, suomalaislähtöinen Ragnar Granit oli palkintoa myönnettäessä Ruotsin kansalainen.

Kere ei päättelisi palkintojen määrästä maan lääketieteellisen tutkimuksen tasoa.

– Salamanomaisissa hyppäyksissä tiedon tasossa on tieteessäkin usein sattumalla osansa.

Kere kehottaa suomalaisia aktiivisuuteen: jokaisella pohjoismaisen lääketieteellisen tiedekunnan professorilla on pysyvä oikeus ehdottaa palkinnon saajaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030