Lehti 24-31: Ajan­kohtai­sta 24-31/2019 vsk 74 s. 1550 - 1551

Vuoden kirjoitus ohjaa käyttämään antibiootteja oikein

Anne Seppänen
Kuvituskuva 1

Esa Rintalan mielestä ­antibioottien määräämistä pitäisi ­kontrolloida enemmän.

Suomessa käytetään laajakirjoisia antibiootteja enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tilanteen korjaamiseen tarvitaan kansallista ohjausta. Tämä on Lääkärilehden Vuoden kirjoitukseksi valitun artikkelin "Miten käytän antibiootteja oikein" ydinsanoma.

Käytännönläheisen artikkelin kirjoittajat ylilääkäri Esa Rintala TYKS:sta, ylilääkäri Jutta Peltoniemi Turun terveyskeskuksesta ja apulaisylilääkäri ja Lääkärilehden kolumnistinakin tunnettu Reetta Huttunen TAYS:sta halusivat kirjoituksellaan saada lääkärit miettimään omaa antibioottikäytäntöään.

– Onko antibioottien käyttö tarpeettoman laajakirjoista, pärjättäisiinkö infektioissa kapeakirjoisemmalla antibiootilla? Lääkärin pitäisi seurata omaa antibioottien kulutustaan ja verrata sitä suosituksiin, Esa Rintala sanoo.

Laajakirjoisten antibioottien muita Pohjoismaita suurempi kulutus ei kumpua resistenssiongelmasta vaan lääkärien käytännöistä. Rintalan mielestä antibioottien määräämistä pitäisi kontrolloida enemmän.

– Kela voisi antaa lääkäreille palautetta antibioottien käytöstä, samoin kuin opiaattien käytöstäkin.

Rintala ihmettelee, miksi esimerkiksi kefalosporiinia käytetään Suomessa niin paljon.

– Se ei ole mikään yleisantibiootti ja avohoidossa sitä tarvitaan harvoin, hän sanoo.

Antibioottikoulutusta tarvittaisiin enemmän. Rintala toivoo, että erikoisalayhdistykset ja muut koulutusta järjestävät tahot ryhtyisivät järjestämään niitä.

"Käytännönläheinen ja koskettava"

Palkinnon perusteluita olivat artikkelin ajankohtaisuus, selkeys sekä yleinen kiinnostavuus ja käytännön ohjeet lääkärille sekä muullekin lukijalle.

Lue myös

– Artikkeli on käytännönläheinen ja jokaista lääkäriä ja potilasta koskettava. Se on hyvin kirjoitettu, ymmärrettävää tekstiä ja faktalaatikot ovat hyvät, Lääkärilehden toimitusneuvoston puheenjohtaja Mikko Valkonen kiittää.

Hän muistuttaa, että jokainen lääkäri kohtaa turhia antibiootteja kinuavia potilaita.

– Mitä kiireisempi lääkäri, sitä helpommin hän enempää ajattelematta sellaisen kirjoittaa. Tämä on hyvä herätysartikkeli: uusia antibiootteja on hyvin vaikea kehittää, vanhoja ei pidä haaskata turhuuteen, Valkonen kiteyttää.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030