• Terttu Harju
  • Maritta Kilpeläinen

Tavoitteena astman hallinta – mutta entä kun sitä ei saavuteta?

Kuvituskuva 1

Terttu Harju

LT, dosentti, erikoislääkäri

OYS, medisiininen tulosalue, keuhkosairaudet ja MRC Oulu

Kuvituskuva 2

Maritta Kilpeläinen

LT, dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, hallinnollinen osastonylilääkäri

TYKS, medisiininen toimialue, keuhkosairauksien vastuualue

   

Perusterveydenhuollolla on vahva rooli astman hoidossa ja seurannassa. Neljällä viidestä astmapotilaasta astma on hallinnassa, vaikeaa tai vaikeahoitoista astmaa sairastaa 4–10 % (ks. Kilpeläinen tässä numerossa, s. 359–64) (11 Kilpeläinen M. Vaikean astman hoito – milloin erikoissairaanhoitoon? Suom Lääkäril 2018;73:359–64.). Haasteellista on tavoittaa ja tunnistaa huonosti hallinnassa oleva astma: potilaat, joilla on oireita, pysyvä ilmatieahtauma tai pahenemisvaiheita. Huonosti hallinnassa olevaan astmaan liittyy sekä itse sairauden aiheuttamia riskejä että runsaan glukokortikoidihoidon haittoja.

Kun astmaa ei saada hallintaan, on syytä toimia viivyttelemättä. Ensinnäkin on tarkistettava, onko diagnoosi oikea tai onko astman rinnalla toinen sairaus. Oikea diagnoosi on avain onnistuneeseen hoitoon. Alle kouluikäisten lasten astmadiagnostiikan päävastuu on erikoissairaanhoidossa (ks. Mäkelä ym., s. 342–8) (22 Mäkelä M, Malmberg P, Pelkonen A. Näin tutkin, hoidan ja seuraan lasten astmaa. Suom Lääkäril 2018;73:342–8.). Kouluiästä alkaen potilaat kuuluvat perusterveydenhuoltoon, samoin kuin nuorten (ks. Dunder ym., s. 349–52) (33 Dunder T, Pelkonen A, Harju T. Nuoruusikäisen astmapotilaan erityishaasteet. Suom Lääkäril 2018;73:349–52.) ja aikuisten astman diagnostiikka ja hoito (ks. Pallasaho ym., s. 353–7) (44 Global Initiative for Asthma. 2017 GINA Report. Global strategy for asthma management and prevention. Box 1-3. Differential diagnosis of asthma in adults, adolescents and children 6–11 years. http://ginasthma.org/.

).

Vain otettu lääkitys auttaa, ja parhaiten tehoaa oikein otettu lääke.

Erotusdiagnostisesti olennaisia sairauksia voi esiintyä myös yhtaikaa astman kanssa lisäten hengitystieoireita. Osa näistä sairauksista on samoja kaikenikäisillä, kuten ylähengitystieperäinen krooninen yskä, mutta on myös eri ikäryhmille ominaisia tautitiloja. Lapsilla ja nuorilla on muistettava harvinaiset syyt, kuten primaarinen värekarvojen toimintahäiriö, kystinen fibroosi, bronkiektasiat ja vierasesine hengitysteissä, unohtamatta synnynnäistä sydänvikaa. Alfa-1-antitrypsiinin puutos, toiminnallinen äänihuulisalpaus ja hyperventilaatio-oireyhtymä on syytä muistaa, kun keuhko-oireisen lapsen tai nuoren oirekuvassa tai löydöksissä on astmasta poikkeavia piirteitä. Keski-iän jälkeen sydämen vajaatoiminta, lääkkeisiin liittyvä yskä, keuhkoahtaumatauti ja suurten hengitysteiden löystymisestä johtuva ahtautuminen uloshengityksessä laajentavat erotusdiagnostista kirjoa (5).

Toisaalta on selvitettävä, toteutuuko lääkehoito, toteutuuko se oikein ja onko hoito tehokas kyseiseen astman ilmiasuun. Astman lääkehoidon perusta on edelleen inhaloitava glukokortikoidi. Vain otettu lääkitys auttaa, ja parhaiten tehoaa oikein, kullekin laitteelle optimoidulla ja harjoitellulla inhalaatiotekniikalla otettu lääke. Ohjattu omahoito auttaa potilasta tehostamaan hoitoa oireiden lisääntyessä ja pahenemisvaiheessa. Aikuisen vaikean huonosti hallinnassa olevan astman kliinisen ja inflammatorisen ilmiasun mukaisessa lääkehoidossa erikoissairaanhoidon harkittaviksi kuuluvat biologiset lääkkeet, kuten anti-IgE- ja anti-IL-5-lääkkeet, samoin pitkäaikainen tablettikortisonihoito.

Lääkehoitoon sitoutumisessa on eri ikäryhmissä erilaisia haasteita. Lasten lääkehoidon toteutuminen on vanhempien vastuulla, mutta jo nuoret ottavat itsenäisesti lääkkeensä. Nuorten astmapotilaiden sitoutumista voidaan tukea esimerkiksi mobiilisovelluksin tuetulla hoidonohjauksella (33 Dunder T, Pelkonen A, Harju T. Nuoruusikäisen astmapotilaan erityishaasteet. Suom Lääkäril 2018;73:349–52.). Aikuisen huonosti hallinnassa olevan astman arvioinnissa ja seurannassa korostuvat astmaa pahentavat tekijät ja muut samanaikaiset sairaudet lääkityksineen (11 Kilpeläinen M. Vaikean astman hoito – milloin erikoissairaanhoitoon? Suom Lääkäril 2018;73:359–64.).

Perusterveydenhuollossa on tärkeää havaita huonosti hallinnassa oleva astma, varmistaa sitoutuminen hoitoon, selvittää liitännäissairaudet sekä kiinnittää huomiota tupakointiin, allergeeneihin ja ympäristön ärsykkeisiin. Erikoissairaanhoitoa on syytä konsultoida ajoissa. Potilailla tulee olla selkeä omahoito-ohjeistus ja matalan kynnyksen hoitotiimi, johon voi turvautua ongelmatilanteissa ja joka huolehtii hoidosta ja säännöllisestä seurannasta myös erikoissairaanhoidon konsultaation jälkeen.

› Lue artikkelit s. 1342–71.

Lisää aiheesta

Lasten astmariskiä on mahdollista ennustaa varhaisten uloshengitysvaikeuksien avulla
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä
Bronkioliitin vuoksi sairaalahoidossa alle puolivuotiaina olleilla lapsilla kaksinkertainen astmariski 11–13 vuoden iässä

Kirjoittajat
Terttu Harju
LT, dosentti, erikoislääkäri
OYS, medisiininen tulosalue, keuhkosairaudet ja MRC Oulu
Maritta Kilpeläinen
LT, dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, hallinnollinen osastonylilääkäri
TYKS, medisiininen toimialue, keuhkosairauksien vastuualue
Sidonnaisuudet

Terttu Harju: Luentopalkkiot (Astra Zeneca, Boehringer-Ingelheim, Duodecim, Filha, Mundipharma, Orion), matka-, majoitus- ja kokouskulut (Actelion, GSK, Boehringer-Ingelheim, Pfizer, Roche, Teva).

Maritta Kilpeläinen: Asiantuntijalausunto (Novartis), luentopalkkiot (Boehringer-Ingelheim, Leiras-Takeda, Novartis).

Kirjallisuutta
1
Kilpeläinen M. Vaikean astman hoito – milloin erikoissairaanhoitoon? Suom Lääkäril 2018;73:359–64.
2
Mäkelä M, Malmberg P, Pelkonen A. Näin tutkin, hoidan ja seuraan lasten astmaa. Suom Lääkäril 2018;73:342–8.
3
Dunder T, Pelkonen A, Harju T. Nuoruusikäisen astmapotilaan erityishaasteet. Suom Lääkäril 2018;73:349–52.
4
Global Initiative for Asthma. 2017 GINA Report. Global strategy for asthma management and prevention. Box 1-3. Differential diagnosis of asthma in adults, adolescents and children 6–11 years. http://ginasthma.org/.

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa lääkäreihin epäsuorasti

Lääkärit eivät voi kieltäytyä mahdollisen resurssivajeen takia henkeä ja turvallisuutta uhkaavista tilanteista.

Podcast
Lääketieteen Nobel ensi viikolla – näin voittaja valikoituu

Professori Juha Kere kertoo Lääkärilehden podcastissa, miten voittaja seuloutuu esiin.

Ajassa
Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto voi vaikuttaa lääkäreihin epäsuorasti

Lääkärit eivät voi kieltäytyä mahdollisen resurssivajeen takia henkeä ja turvallisuutta uhkaavista tilanteista.

Blogi
Sairastuin lääkärissä

– Kun oikein tutkitaan, löytyy aina jokin vika tai vaiva. Juuri niin kävi, kertoo Hannu Ollikainen blogissaan.

Tieteessä
Nyt se varmistui – suurin osa umpilisäketulehduksista paranee antibiooteilla

Antibioottihoito oli edelleen tehokasta ja turvallista suurimmalla osalla potilaista viiden vuoden seurantajakson jälkeenkin.

Ajassa
HS: Poliisi tutkii röyhkeää huijausta lääketieteellisen pääsykokeissa

Huijauksen tehneella kaksikolla oli jopa hallussaan valokuvia muutetuista valintakoepapereista.

Tieteessä
Akuutit haimatulehdukset ovat lisääntyneet nopeasti

Syynä lienee lisääntynyt alkoholin käyttö.

Ajassa
Noin 900 kollegaa koolla Kuopiossa

Markku Lähteenvuo palkittiin Itä-Suomen Lääketiede -tapahtuman avajaisissa.