1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Akuutti vatsakipu raskauden aikana on selvitettävä viipymättä
Pääkirjoitus 5/2007 vsk 62 s. 385

Akuutti vatsakipu raskauden aikana on selvitettävä viipymättä

Raskausaikana muusta kuin obstetrisesta syystä johtuva äkillinen vatsakipu kohtaa Suomessa noin sataa odottavaa äitiä vuosittain; ilmaantuvuus on 1:500. Vatsan alueen akuuttien sairaustilojen diagnostiikka raskauden aikana on haastavaa, sillä tällöin on pidettävä mielessä sekä tautien tyypilliset löydökset että raskaudenaikaiset fysiologiset muutokset. Kohdun ja vatsanympäryksen kasvu ja niiden myötä muutokset vatsaontelon paineolosuhteissa sekä raskauden ajalle tyypilliset fysiologiset muutokset laboratorioarvoissa (esim. lasko, valkosolut, AFOS) saattavat häiritä diagnostiikkaa. Tämä saattaa joskus olla niin äidin kuin sikiönkin kannalta kohtalokasta (11 Coleman MT, Trianfo DO, Rund DA. Non-obstetric emergencies in pregnancy: Trauma and surgical conditions. Am J Obstet Gynecol 1997;177:497-502.,22 Augustin G, Majerovic M. Non-obstetrical acute abdomen during pregnancy. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2007 (painossa).). Akuuteissa raskaudenaikaisissa vatsakatastrofeissa kuolleisuutta aiheuttaa nimenomaan hoidon viivästyminen.

Diagnostiikassa ei pidä pelätä radiologisia tutkimuksia, sillä oikea diagnoosi parantaa äidin ja sikiön ennustetta. Tietokonetomografia, magneettikuvaus ja muut kuvantamistutkimukset ovat kaikututkimuksen ohella sallittuja, kun niille on riittävän vahvat perusteet. Yhteistyö obstetrikon ja kirurgin kanssa on ensiarvoisen tärkeää.

Tavallisin vatsan alueen ei-obstetrinen kiireellistä leikkaushoitoa vaativa sairaus on akuutti umpilisäketulehdus; sen ilmaantuvuus on 1:1 500 raskautta ja se on yhtä yleinen, olipa raskaana tai ei. Kohdun kasvaessa umpilisäke siirtyy ylemmäksi, ja loppuraskaudessa se on lähempänä sappirakkoa kuin McBurneyn pistettä. Raskausajan tyypillinen "fysiologinen" leukosytoosi häiritsee diagnostiikkaa, mutta akuutin umpilisäketulehduksen tyypilliset oireet, pahoinvointi, oksentelu ja palpaatioarkuus, johtavat jäljille. Diagnoosi voi helposti viivästyä, sillä normaalissakin raskaudessa kohdun kasvuun liittyy kipuja ja supistuskipuja. Viivytys lisää komplikaatioriskiä: sikiökuolemia esiintyy umpilisäketulehduksen yhteydessä 3-5 %:ssa tapauksista, mutta jopa 36 %:ssa, jos umpilisäke on perforoitunut. Erotusdiagnostiikassa on myös raskauden aikana muistettava akuutti kolekystiitti, virtsateiden infektiot, akuutti pankreatiitti ja oikean alalohkon pneumonia (11 Coleman MT, Trianfo DO, Rund DA. Non-obstetric emergencies in pregnancy: Trauma and surgical conditions. Am J Obstet Gynecol 1997;177:497-502.,22 Augustin G, Majerovic M. Non-obstetrical acute abdomen during pregnancy. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2007 (painossa).,33 Villa P, Ala-Fossi S-L, Halmesmäki E. Akuutti umpilisäketulehdus ja raskaus. Suom Lääkäril 1997;52:1683.).

Suoliobstruktion ilmaantuvuus raskauden aikana on 1:1 500-3 000. Noin neljäsosassa tapauksista syynä on volvulus (s. 409-13), ja tilaan liittyy sekä äiti- että sikiökuolleisuutta. Tyypilliset oireet - vatsakipu, oksentelu, ummetus - voidaan helposti tulkita tavallisiksi raskausajan oireiksi. Nopea diagnostiikka ja kirurginen hoito ovat kuitenkin ennusteen kannalta ensiarvoisen tärkeitä (44 Dilbaz S, Gelisen O, Caliskan E, Caliskan S, Gokcin H, Haberal A. Small bowel volvulus in pregnancy. Eur J Obstet Gyneco Reprod Med 2003;111:204-6.).

Gynekologisia akuutin kivun syitä voivat olla munasarjakystien ruptuurat tai torsiot, jotka voidaan joutua leikkaamaan. Diagnostiikassa auttaa kaikututkimus. Yleensä oireettomia hyvänlaatuisilta näyttäviä kystia seurataan raskauden ajan ja leikkaukset tehdään vasta synnytyksen jälkeen.

Lue myös

Alkuraskaudessa useimmat leikkaukset voidaan turvallisesti tehdä laparoskooppisesti, mutta loppuraskauden aikana laparotomia on ainoa mahdollisuus kohdun suuren koon takia (55 Visser BC, Glasgow RE, Mulvihill KK, Mulvihill SJ. Safety and timing of non-obstetric abdominal surgery in pregnancy. Dig Surg 2001;18:408-17.). Raskaudenaikaisissa leikkauksissa puudutukset ovat äidille ja sikiölle ensisijaisia turvallisuuden takia, mutta on muistettava, että raskauden aikana epiduraalitilaan ruiskutettu puudutusaine leviää laajemmalle. Spinaali- ja epiduraalipuudutuksen aikana on varauduttava verenpaineen laskuun, joka huonontaa nopeasti istukan ja kohdun verenkiertoa. Anestesia voidaan toteuttaa tavanomaisesti, kunhan otetaan huomioon, että raskauden aikana vaste anestesia-aineisiin on erilainen kuin muulloin. Aspiraatiovaara on suurentunut loppuraskaudessa, ja sen takia potilaille suositellaan annettavaksi H2-reseptorin salpaajaa ja antasidia (Na-sitraatti) ennen anestesiaa. Loppuraskaudessa suuri kohtu aiheuttaa aortokavaalisen kompression ja verenpaineen laskuun johtavan ns. supiinioireyhtymän. Tämän takia leikkauspöytä kallistetaan vasemmalle tai oikean kyljen alle laitetaan kiilatyyny (66 Jaakola M-L. Anestesiaa vaativat toimenpiteet raskauden aikana. Finnanest 2005;38:453-4.).

Sikiön monitorointi (kardiotokografia) sekä ennen leikkausta että leikkauksen jälkeen on tärkeää asfyksian varalta. Supistusten eston tarpeellisuudesta kannattaa neuvotella. Keisarileikkausta ei edes loppuraskaudessa pidä tehdä rutiinimaisesti laparotomian yhteydessä.

Kirjoittajat
Päivi Härkki
LKT, erikoislääkäri, Hyks, Naistenklinikka
paivi.harkki@hus.fi
Mika Nuutila
LKT, apulaisylilääkäri, Hyks, Naistenklinikka
mika.nuutila@hus.fi
Kirjallisuutta
1
Coleman MT, Trianfo DO, Rund DA. Non-obstetric emergencies in pregnancy: Trauma and surgical conditions. Am J Obstet Gynecol 1997;177:497-502.
2
Augustin G, Majerovic M. Non-obstetrical acute abdomen during pregnancy. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2007 (painossa).
3
Villa P, Ala-Fossi S-L, Halmesmäki E. Akuutti umpilisäketulehdus ja raskaus. Suom Lääkäril 1997;52:1683.
4
Dilbaz S, Gelisen O, Caliskan E, Caliskan S, Gokcin H, Haberal A. Small bowel volvulus in pregnancy. Eur J Obstet Gyneco Reprod Med 2003;111:204-6.
5
Visser BC, Glasgow RE, Mulvihill KK, Mulvihill SJ. Safety and timing of non-obstetric abdominal surgery in pregnancy. Dig Surg 2001;18:408-17.
6
Jaakola M-L. Anestesiaa vaativat toimenpiteet raskauden aikana. Finnanest 2005;38:453-4.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.