1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Huomenna hän tulee
Pääkirjoitus 16/2013 vsk 68 s. 1153

Huomenna hän tulee

Samuel Beckett sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon 1969 paljolti näytelmällään, joka kertoo kahdesta "sosiaalisesti toimintarajoitteisesta" miehestä. Minimalistisen näytelmän päähenkilöt odottavat "häntä". Teoksen englanninkielinen nimi Waiting for Godot antaa aihetta epäillä, että "hän" voisi olla jumalainen ja ratkaista Vladimirin ja Estragonin ongelmat ilman, että heidän tarvitsee tehdä mitään.

Näytelmä tulee mieleen, kun miettii, mitä kaikkea sote-uudistuksen valmistelussa on tapahtunut.

Lokakuun kunnallisvaalien alla paine esityksen antamiseen oli kova. Hallituspuolueiden puheenjohtajat lupasivatkin esityksen "ensi viikolla", mutta ei sitä tullut.

Valmista luvattiin kuitenkin "heti uudenvuoden jälkeen", kun asiantuntijatyöryhmä saisi työnsä tehtyä. Esitystä ei tullut silloinkaan, mutta jo marraskuussa sosiaalipoliittinen ministerivaliokunta linjasi virkamiestyötä ja nimitti uuden selvityshenkilötyöryhmän, ennen kuin edellinen työryhmä oli saanut työnsä valmiiksi.

Selvityshenkilöiltä edellytettiin esitys helmikuun loppuun mennessä. Sellaista ei tullut. "Aivan valmista" sanottiin kuitenkin tulevan tiistaiksi 19. maaliskuuta. Määräaikaa edeltävän päivän aamuna valmista ei kuitenkaan vielä ollut. Näkemyksiä kirjattiin kiireessä koko 18:nnen päivän ilta, ja sekava raportti saatiin kuin saatiinkin julkisuuteen poikkeuksellisesti luvattuna päivänä.

Peruspalveluministeri otti esityksen vastaan ja piti sitä niin "historiallisena", että siihen palattaisiin vielä vuosienkin päästä. Muutama tunti myöhemmin ministeri ei enää luvannut sitoutua työhön, ja jo seuraavana iltana hallituspuolueiden puheenjohtajat tekivät uusia linjauksia muun muassa 20:stä erikoissairaanhoidon järjestämisalueesta. Tai niin saimme hetken luulla, kunnes pian kuulimme, että hallituksessa ei ole sovittu tällaisesta ja uudistus tarkoittaisikin käytännössä ehkä 50 järjestämisalueen muodostumista Suomeen.

Nyt on nimitetty sote-uudistuksen järjestämistyöryhmä. Asetusteksti toteaa, että järjestämiseen riittää 20 000 asukkaan väestöpohja, vaikka pohjan tulee pääsääntöisesti olla yli 50 000 asukasta.

Järjestämislaki hajottaa erikoissairaanhoidon ja luo kolmiportaisen hallinnon: kunta, sote-alue ja erva. Lisäksi saamme hallintohimmeleitä kuntien poimiessa kirsikoita sote-kakun järjestämisvastuista. Tämä vie erikoissairaanhoitoa turmioon. Perusterveydenhuollon osalta mikään ei parane. Hoidon saatavuutta kohentamaan ei ole tulossa uusia voimia. Kustannustehokkuus heikkenee.

Nyt ei ratkaista sosiaali- tai terveydenhuollon ongelmia, vaan kuntarakennetta. Uudistusta vievät kuntapoliitikot ja se näkyy. Lakia kirjoittavaa työryhmää vahvistettiin 21 uudella kuntakenttää edustavalla jäsenellä. Kunpa Godot tulisi pian.

Lue myös

Beckettin näytelmästä sanotaan, että lopputuloksena on koominen runollinen sanaleikki. Se on unelmaa ja hölynpölyä, joka on synkkä kuva ihmiskunnan ikuisen merkityksen etsimisestä. Ensin ei tapahdu mitään. Tämä toistuu. Sitten jotain tapahtuu ja se johtaa toivomaan, ettei mitään enää tapahtuisi.

Terveydenhuollon järjestelmämme on suunniteltu sotien jälkeen. Potilaat ja lääkärit sekä Lääkäriliitto ovat odottaneet terveydenhuollon rahoituksen ja järjestämisen uudistamista 2020-luvun vaatimuksiin soveltuvaksi.

Muissa Pohjoismaissa tämä on jo tehty. Naapurien kokemukset ovat opettaneet, että suunnitelmien toteutuminen vie yli kymmenen vuotta ja uudistusten vaikutusten näkymiseen menee vielä vuosia lisää.

Huomenna uudistus tulee. Beckettin näytelmässä toivoa edusti lavasteena olevaan ainokaiseen ja lehdettömään puuhun väliajan jälkeen ilmestynyt yksi lehti. Sote-näytelmässä emme ole vielä niin pitkällä.

Kirjoittajat
Heikki Pälve
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Kun aika on – näin lopetat vastaanoton

Lääkäri ei voi lopettaa vastaanottoaan noin vaan.

Tieteessä
Lääkkeiden riskinjakosopimuksille on selvä tarve

Sairaaloiden ja lääkeyritysten sopimukset ovat yleistyneet Suomessakin.

Ajassa
Mihin yleislääkäripäivystäjää tarvitaan yöllä?

Ei pidä lähteä lääkärin ammattiin, jos ajattelee, että tehdään virkamiestyötä virka-aikana päiväsaikaan, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen.

Liitossa
Laatupalkinnosta kilpailee kolme finalistia

Yksi finalisteista on Heinola, jossa on kehitetty vanhuspalveluiden lääkäritoimintaa – kuvassa ovat johtava ylilääkäri Kirsi Timonen sekä geriatrian erikoislääkärit Pirjo Peltomäki ja Markus Peltonen.

Tiedepääkirjoitus
Parkinsonin tauti – uraatistako apua?

Uraattitason nostaminen farmakologisesti voisi hidastaa sekä motoristen että kognitiivisten oireiden etenemistä, kirjoittaa Tua Annanmäki.

Ajassa
Mukana porukassa

– Johtoryhmässä on päässyt tutustumaan työyhteisöön laajemmin, kertoo erikoistuva lääkäri Joel Holmen.