1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Ihmisarvo uhattuna
Pääkirjoitus 21/2019 vsk 74 s. 1317

Ihmisarvo uhattuna

Kuvituskuva 1

Pekka Nykänen

vastaava päätoimittaja

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 11.5. pöyristyttävän artikkelin.

Aiheena oli Viron politiikka. Ääneen oli päästetty konservatiivisen kansanpuolueen Ekren puheenjohtaja, sisäministeri Mart Helme ja hänen poikansa, puolueen varapuheenjohtaja, valtiovarainministeri Martin Helme.

Mistä kumpuaa pohjaton viha toisin ajattelevia ja käyttäytyviä ihmisiä kohtaan?

Molemmat käyttivät jutussa äärimmäisen loukkaavia termejä sukupuolisista vähemmistöistä ja maahanmuuttajista.

Niin loukkaavia, etten aio niitä toistaa. Riittää todeta, että netin keskustelupalstoilla ne olisivat jääneet moderoinnin haaviin.

Artikkeli avasi pelottavia näkymiä suvaitsemattomuuden kuiluun. Mistä kumpuaa tuo pohjaton viha toisin ajattelevia ja käyttäytyviä ihmisiä kohtaan?

Onko Helmeillä ja heidän äänestäjillään omakohtaisia kokemuksia? Tuntevatko he homoja tai heidän lapsiaan? Entä maahanmuuttajia? Entä raiskauksen uhrin, joka ei ole saanut aborttia?

Veikkaan, että kovin vähän. Reagointi pohjaa mielikuviin, ennakkoluuloihin ja syyllisten hakemisiin omille vastoinkäymisille. Ennen kaikkea tunteisiin. Jos homoseksuaalien sukupuolinen käyttäytyminen tuntuu minusta vastenmieliseltä, se pitää kieltää. Kehnoa argumentointia.

Ekre on esittänyt hyökkääviä lausuntoja myös gynekologeista.

Lääkärin etiikkaan ja maailmankuvaan kuuluu kunnioittaa ihmisarvoa. Lääkäri kohtelee potilaitaan ihmisinä: tasa-arvoisina, oikeudenmukaisesti ja syrjimättä. Hän näkee työssään päivittäin, miten ihmiset ovat yhtäläisesti arvokkaita, tuntevia ja ajattelevia olentoja ihonväristä tai seksuaalinormista riippumatta. Hän hoitaa kaikki yhtä hyvin riippumatta sosiaalisesta asemasta, uskonnosta, ammatista tai kulttuurista. Toisin kuin Ekre väittää, juuri tämä on aitoa eurooppalaisuutta ja kristillisyyttä.

Lääkärin näkökulmasta on esimerkiksi vaikea ymmärtää Helmejen ja heidän kannattajiensa viljelemää ilmaisua ihmisluonnon vastainen. Jos samaa sukupuolta olevat ihmiset tuntevat vetoa toisiinsa, ihminen on sellainen. Se on ihmisluonnon mukaista.

Järjen ääntä Helsingin Sanomien artikkelissa käyttää presidentti Kersti Kaljulaidin velipuoli, kansanedustaja Raimond Kaljulaid. Hän sanoo Ekrestä näin:

– He ovat kiusaajia. He kiusaavat heikompiaan: maahanmuuttajia, homoyhteisöä, lgbt-yhteisöä, Viron venäläisvähemmistöä, ja se on kerta kaikkiaan moraalisesti väärin.

Pohjimmiltaan suvaitsemattomuus pohjaa ihmismielen syvyyksiin. Maailmaan, jota psykiatrit ja muut lääkärit sekä psykologit ymmärtävät.

Lue myös

Jo syntyneisiin suvaitsemattomuuden kammioihin lääkärinkin on vaikea päästä. Mutta hänellä on niistä ymmärrys. Lähdetään pienistä teoista. Levitetään ymmärtävää maailmankuvaa. Ei mennä mukaan syrjimiseen. Ei vitsailla tai sanailla halventavasti.

Helsingin Sanomien päätös julkaista Helmejen kommentit on tältä pohjalta erikoinen. Helmet saavat ilmaista mielipiteensä – kunhan tekevät sen kunnioittavasti ja toisia halventamatta. Journalismiin ei kuulu painaa keskustelupalstoille kelpaamatonta tekstiä lehteen.

Järkyttävintä on se, että 2000-luvulla joku ajattelee kuin Helmet ja Ekren äänestäjänsä. Suomessa on onneksi vältytty pahimmalta. Perussuomalaisten retoriikasta ja ihmiskuvasta voi olla monta mieltä, mutta säädyllisyydessä on kohtuullisesti pysytty.

Ihmisen arvo on jakamaton, kuten lääkäri tietää. Kiusaajien siivottomuudet tulee siksi ymmärtää jättää julkaisematta.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Työnjako uusiksi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen haluaisi terveydenhuoltoon lisää moniammatillisuutta.

Kolumni
Mikä on minun vastuullani?

Kun on tekojen aika ja kerjäläinen ojentaa kätensä kadulla, kaikki muuttuu toiseksi, itsevarmuus hämmennykseksi, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kahdeksan hakee Valviran ylijohtajaksi

Virka täytetään ensi vuoden alusta viiden vuoden määräajaksi.

Tieteessä
Kliinisen työn ja tutkimuksen yhdistämistä pitäisi helpottaa

Turun yliopistossa väittelevä Minna Tervahartiala kokee, että tutkimustyö antoi syvempää ymmärrystä lääketieteestä ja sen kehityksestä.

Ajassa
Lastenortopedi epäilee MOT:n väitteitä

– Lapsia sidotaan vain lääketieteellisin perustein, HUS:n Uuden lastensairaalan kirurgian ylilääkäri sanoo.

Maailmassa
Kolmen instrumentin taitaja

Lauri Ahokkaan sormet käsittelevät yhtä tottuneesti tahtipuikkoa, konserttiflyygelin koskettimia ja silmämikroskooppia.