1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lisääkö lama itsemurhia?
Pääkirjoitus 42/2013 vsk 68 s. 2650

Lisääkö lama itsemurhia?

British Medical Journal julkaisi syyskuussa tutkimuksen, jonka mukaan maailmanlaajuisen finanssikriisin aikana itsemurhakuolleisuus kasvoi etenkin niissä maissa, joissa työttömyys ennen lamaa oli ollut vähäistä (1). Tätä säestivät tieteellinen pääkirjoitus sekä päätoimittajan palstakirjoitus. Syyksi itsemurhakuolleisuuden kasvuun kaikissa kolmessa kirjoituksessa nähtiin hallitusten säästöpolitiikka. Lancet puolestaan julkaisi huhtikuussa katsauksen, jossa uumoiltiin itsemurhien ja tartuntatautiepidemioiden yleistyvän eurokriisissä tukipaketein avustetuissa jäsenmaissa hallitusten säästöpolitiikan seurauksena (2). Edellinen debatti finanssikriisin terveysvaikutuksista käytiin näiden brittilehtien palstoilla jo muutama vuosi sitten, mutta sittemmin sanan säilät on teroitettu ja kannanotot ovat selväsanaistuneet (3).

Tilastotietoja voidaan tulkita eri tavoin, sekä tietoisesti että tiedostamatta, ja niistä voidaan viestiä suurelle yleisölle asiallisesti taustoittaen tai uhkakuvia maalaillen. Itsemurhakuolleisuuden tilastotietoja tulkittaessa on syytä muistaa käytettävissä olevien aineistojen puutteet ja tästä päätelmille seuraavat rajoitteet (4), etenkin kun tietoja yhdistetään ilman yksilötason tunnisteita. On yksioikoista väittää finanssikriisin, säästöpolitiikan tai työttömyyden suoraan lisäävän itsemurhia. Valtiot vaipuvat taloudelliseen taantumaan eri tahdissa, ja lama koskettaa saman maan samallakin alueella asuvia yksilöitä eri lailla.

Mielenterveyden häiriöt ovat itsemurhakuolemien tärkeimpiä taustasyitä (5), vaikka tämä usein jätetään kertomatta, kun uutisoidaan laman lisäävän itsemurhia tai kerrotaan tapahtuneesta itsemurhasta (6). Mielenterveyden häiriöt ovat myös työttömyyden ja itsemurhien välisen tilastoyhteyden keskeisiä selittäjiä (7). Myös lievemmät psyykkiset oireet selittävät tästä yhteydestä osan (8).

Oleellista laman aikana onkin kysyä, mistä säästetään. Jos säästöt luovat esteitä hoitoon pääsylle tai mielenterveyden edistäminen laiminlyödään, tarvittavan suojan puuttuessa alttiiden yksilöiden itsemurhan vaara voi lisääntyä.

Lue myös

Suomessa itsemurhakuolleisuus on selvästi pienentynyt vuoden 1990 jälkeen (kuvio 1. Kuvio 1. Itsemurhakuolleisuuden kehitys Suomessa 2000-luvulla. Lähde: Tilastokeskus). Vastauksena otsikon kysymykseen on siten koko Suomen tilastotietojen mukaan, että lama ei lisää itsemurhia, vaan niin miesten kuin naistenkin itsemurhat harvenevat lamavuosinakin. Huolimatta tästä itsemurhakuolleisuus voi samaan aikaan suurentua joillakin alueilla tai joissakin väestönosissa.

On inhimillistä, että menetyksille yritetään löytää yksinkertainen, ajankohtainen selitys. Itsemurhaan on kuitenkin useimmiten löydettävissä monta syytä. Yleensä itsemurhavaaraa kasvattavat tapahtumat kertyvät yksilöllisesti pitkän ajan kuluessa, ja usein on olemassa enemmän kuin vain yksi tilaisuus tunnistaa hengen vaarantava kehityskulku ja puuttua siihen ajoissa. Itsemurhien ehkäisy on ajankohtaista, oli lama tai ei.

Kirjoittajat
Timo Partonen
LT, psykiatrian dosentti, tutkimusprofessori
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Mielenterveys ja päihdepalvelut
timo.partonen@thl.fi

Etusivulla juuri nyt

Kommentti
Johtamista ei opi, jos sitä ei opeteta

Lääkiksessä ”hallintohommat” esitetään lähinnä pakollisena pahana, kirjoittaa Joel Kontiainen.

Blogi
O niin kuin ohjaus

On suorastaan luksusta pysähtyä hetkeksi miettimään, mitä tehdään ja miksi, kirjoittaa Terhi Savolainen.

Tieteessä
Liikunta tukee mielen toipumista

Liikkumaan tulisi ohjata jo hoidon alkuvaiheessa.

Ajassa
Syöpäsäätiö jakoi ennätyksellisesti tukea tutkimukseen

Tukea myönnettiin yli seitsemän miljoonaa euroa.

Ajassa
Medisiinariliiton puheenjohtajaksi valittiin Riku Metsälä

– Opiskelijamääriä ei voida nostaa laadun kustannuksella, Metsälä linjaa.

Tieteessä
Pessimisteillä suurempi vaara sepelvaltimotautiin

Pessimistisimmillä miehillä oli yli nelinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin verrattuna vähiten pessimistisiin, selviää tutkimuksesta.