1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lomalle vai ei?
Pääkirjoitus 24-32/2021 vsk 76 s. 1517

Lomalle vai ei?

Kuvituskuva 1

Pekka Nykänen

Professorit Timo Strandberg ja Mika Kivimäki pureutuvat tässä numerossamme loman terveysvaikutuksiin (s. 1549) (11 Strandberg T, Kivimäki M. Loman terveysvaikutukset. Suom Lääkäril 2021;76:1549–64.).

Onko niitä? Vai ovatko ne ay-liikkeen ikiaikainen keppihevonen palkalliselle vapaalle?

Toinen hyötyy pelkästä lomasta, toisen kannattaa tehdä jotain sen eteen.

Kysymys on erityisen ajankohtainen nyt, kun takana on raskas puolentoista vuoden korona-aika. Lääkäri kuin lääkäri on palautumisen tarpeessa.

Vaikka Strandbergin ja Kivimäen katsaus saapui toimitukseen vertaisarvioitavaksi jo aiemmin keväällä, se osuu aikaan myös kiinalaisen teleyhtiön Huawein suomalaisen tietoturvajohtajan lausuntojen vuoksi.

Mika Lauhde kertoi pari viikkoa sitten tekevänsä 80-tuntista työviikkoa ja suositti samaa muille. Siirtymällä seitsemänpäiväiseen työviikkoon Suomi kirisi kiinni Kiinaa ja USA:ta, hän perusteli (22 https://www.kauppalehti.fi/uutiset/huawein-suomalaisjohtajan-radikaali-ajatus-seitsenpaivainen-tyoviikko-heti-kayttoon-suomessa-minulla-ei-ole-neljaan-vuoteen-ollut-kesalomaa/b252553f-069d-4275-8cc6-c34e7f43b47f).

Lomaa Lauhde kertoi viettäneensä viimeksi viisi vuotta sitten.

Ehdotus sai täystyrmäyksen, ja Huawei sanoutui siitä irti. Akateeminen työelämätutkija vakuutti, että suomalainen työaikakulttuuri on terveellinen ja tehokas (33 https://www.hs.fi/talous/art-2000008028179.html).

Lauhteen ulostulo on yltiöesimerkki yrityselämän kapeasta maailmankuvasta, joka unohtaa, että ihmisenä olemiseen liittyy rahan lisäksi hyvinvointi. Terveydelle kuuluu ei-rahallinen arvo, ja usein terveys ja raha ovat samalla puolella viivaa.

Strandbergin ja Kivimäen katsaus ei ota kantaa työpäivän pituuksiin, mutta se avaa uusia näkökulmia lomiin.

Päähavainto on, että loma hyödyttää mutta vaikutukset jäävät usein lyhytaikaisiksi. Voisi olla parempi pitää useita lyhyitä lomia pitkin vuotta kuin keskittää kaikki kesään.

Havainto on syytä tutkia työelämässä. Jos kesälomaseisokit ja toimistojen sulkemiset tätä kautta lyhenisivät, talouskin voittaisi.

Brittilääkäreille suunnatun kyselyn mukaan rentoutumisella ja vapaa-ajan vietolla ei ole vaikutusta uupumuksen ilmaantuvuuteen. Sitä selittävät pikemmin neuroottisuus ja sisäänpäinkääntyneisyys.

Kirjoittajat kysyvätkin aiheellisesti: johtuvatko loman hyödyt pikemmin lomailijasta kuin lomasta?

Samaa voi kysyä haitoista. Toisilla painonhallinta ja alkoholin kulutus karkaavat lomalla käsistä – olisiko parempi pysyä töissä?

Lue myös

Vastaukset ovat yksilöllisiä. Toinen hyötyy pelkästä lomasta, toisen kannattaa tehdä jotain sen eteen ja ottaa lomasta kaikki irti. Näin hyödyt kestävät pidempään.

Stressin lähde?

Toki – mutta onneksi vinkit ovat selväpiirteisiä.

Jos tämän vuoden lomat on lyöty lukkoon, ensi vuonna kannattaa kokeilla neljän päivän minilomia. Pitkän loman aikana fyysinen aktiivisuus, rentoutustekniikat ja meditaatio näyttävät pitkittävän lomavaikutusta.

Työnarkomaanilääkärille, joka kokee ettei ole lomaansa ansainnut, toivon armollisuutta itseä kohtaan. Jos joskus, tänä kesänä loma on ansaittu.

***

Lääkärilehti siirtyy tämän numeron myötä vähitellen kesälomalle.

Seuraava painettu lehti ilmestyy 20. elokuuta. Uutiskirje ilmestyy ensi viikolla maanantaina sekä tiistaina ja verkkosivut päivittyvät juhannukseen asti.

Verkkotoimitus palaa töihin elokuun alussa, ja ensimmäinen uutiskirje lähtee liikkeelle perjantaina 6. elokuuta.

Hyvää kesää koko toimitukselta.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen
vastaava päätoimittaja
Kirjallisuutta
1
Strandberg T, Kivimäki M. Loman terveysvaikutukset. Suom Lääkäril 2021;76:1549–64.
2
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/huawein-suomalaisjohtajan-radikaali-ajatus-seitsenpaivainen-tyoviikko-heti-kayttoon-suomessa-minulla-ei-ole-neljaan-vuoteen-ollut-kesalomaa/b252553f-069d-4275-8cc6-c34e7f43b47f
3
https://www.hs.fi/talous/art-2000008028179.html

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
Siedätyshoito tepsii kananmuna-allergiaan

Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista hoitoa, jota ei pidä kokeilla omin päin.

Tieteessä
Delta-variantin levitessä sairaalaepidemian vaara on olemassa

Ennen riittävää rokotekattavuutta terveydenhuollossa on oltava varuillaan, arvioi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian kokenut Iivo Hetemäki.

Tieteessä
Tekoäly auttoi tutkijoita selvittämään tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien.

Liitossa
Tutkimus osoittaa: lääkärit valmiita kieltämään joitain vaihtoehtohoitoja lailla

Enemmistö lääkäreistä olisi valmis kieltämään joitain ns. vaihtoehtohoitoja lailla.

Ajassa
Koronakaranteeni lyhenee 10 vuorokauteen

Muutos koskee myös altistuneita sote-alan työntekijöitä.

Ajassa
THL: Koronarokotukset kaikille 12–15-vuotiaille

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.