• Heikki Pälve

Loskainen tulevaisuus lääkäreillä

Helsingissä järjestettiin viime syksynä start-up-yritysten rahoituksenetsintätapahtuma nimeltä Slush, suomennettuna Loska. Se antoi mielenkiintoisen näkymän terveydenhuollon tulevaisuuteen. Paikalla oli 177 terveydenhuollon start-up-yritystä.

Digitaaliset markkinat ovat aina luonteeltaan maailmanlaajuiset. Niinpä emme voi suojautua siltä, mitä niillä maailmassa tapahtuu. Toisaalta pienen Suomen digitaalisen innovaation kotimarkkina-alue on heti maailma.

On vaikea arvuutella, mitä on edessä. Varmaa on kuitenkin, että jo vuonna 2030 moni asia terveydenhuollossamme on toisin. Tulevaisuus ei ole kaukana, sillä tuolloin valmistuu erikoislääkäriksi tänä syksynä opiskelunsa aloittanut medisiinari. Hän valmistuu maailmaan, jota meidän on nyt hyvin vaikea ennakoida luotettavasti.

On ilmeistä, että ihmiset voivat tuolloin diagnosoida sairauksiaan osin itse. Hoidon voi järjestää ilman henkilökohtaista kontaktia terveydenhuoltojärjestelmään ja kroonisten sairauksien seuranta sekä hoidon hienosäätö on mahdollista toteuttaa etänä. Samaan aikaan on kasvanut kokonaan uusi potilassukupolvi, joka haluaa toimia hoidossaan itsenäisemmin ja nimenomaan etäyhteyden avulla, todennäköisesti 24/7. Osa hakee nämä palvelut valtakunnan rajoista välittämättä. Meille on syntynyt uusi terveydenhuollon toimija: omassa hoidossaan aktiivinen, vastuullinen ja osaava potilas. Lisäksi meille syntynee iso joukko omassa hoidossaan aktiivisia, mutta ongelmallisia palvelunkäyttäjiä.

IT-alalla on jo kehitetty oppiva tietokone, joka kykenee "lukemaan" lääketieteellisiä artikkeleita ja siten uutta oppien pitämään itsensä uusimman tiedon tasalla. Sen on tarkoitus korvata lääkärin kokemuspohjaistakin työtä. Kesti aikansa, ennen kuin tietokone voitti ihmisen shakissa. Miten kisa mahtaa edetä potilashoidossa?

Ihmisen geenikartan määrittämisen halventuminen on ylittänyt Mooren lain ennustaman nopeuden. Hyödymme yhä useammin potilaan geenitiedon yhdistämisestä lääkehoitoon. Tulevaisuudessa on aivan ilmeistä, että geenitieto johdattaa meidät todennäköiseen diagnoosiin jo ennen taudin puhkeamista. Angelica Jolie on kuuluisa esimerkki leikkautettuaan rintansa ehkäistäkseen rintasyöpää. Miten ja kuinka nopeasti alkaa kehittyä geenitietoon perustuva yksilöllinen ennaltaehkäisy?

Potilaiden kyky hyötyä hoitonsa mahdollisuuksista eriytyy, kun vastuu siirtyy enemmän potilaalle itselleen ja henkilökohtainen ennaltaehkäisy mahdollistuu. Kotona käytettävien monitorien valikoima laajenee verensokeri- ja verenpainemittareista, eikä ihmisten kyky käyttää uutta tekniikkaa ole yhtäläinen. Lääkärin rooli muuttuu merkittävästi, ja potilaiden tavat käyttää hyväkseen lääkärin osaamista eriytyvät. Lääkäriä tarvitaan paitsi perinteisenä diagnosoivana parantajana, myös hoidon ohjaajana ja opastajana tai potilaan valmentajana.

Lääkäriliitto on jo aloittanut tulevaisuuden ennakoimisen. Sote-ratkaisun on syytä huomioida tulevaisuus, sillä potilaiden käytös muuttuu enemmän kehityksen kuin lain säätelemänä.

Tulevaisuuden ennustaminen on tulevaisuuden tekemistä. Sekä yksittäisen lääkärin että Lääkäriliiton on syytä olla siinä mukana, ja koulutuksemme tulee osata valmistaa kollegat tulevaan. Eikä se koulutus keskity patofysiologiaan. Lääkäriliitto on aloittanut Lääkäri 2030 -projektin, joka pyrkii varustautumaan tulevaan mahdollisimman hyvin valmistautuneena. Yksittäinen lääkäri ja Lääkäriliitto ovat uuden edessä.

Lisää aiheesta

Kuuntele, lääkäri
Viime vuoden paras uusi voittonsa mainoskisassa
Läkarens arbete förändras

Kirjoittajat
Heikki Pälve
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Kohututkijaa voi odottaa kuolemantuomio

Ihmisalkion geenien muuntelijaa syytetään lahjonnasta ja tiedemaailman sääntöjen rikkomisesta.

Kolumni
Puhu suomea!

– Sivistys piilee jossain muualla kuin lääkärilatinan katveessa, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Ajassa
Taas uusi tuhkarokkotapaus Suomessa

Jatkotartunnat ovat hyvin epätodennäköisiä.

Ajassa
Lobbaa meitä, lääkäri

Neljä kunnallispoliitikkoa kertoo, miksi he toivovat lääkäreiltä nykyistä enemmän yhteydenottoja. Yksi heistä on Nelli Nurminen.

Tieteessä
Vanhemman psyykeongelma altistaa kiintymyssuhdehäiriölle

Erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuus sekä äidin masennus ovat yhteydessä lapsen häiriöön.

Tieteessä
Paluu psykiatriseen sairaalahoitoon vaihtelee alueittain

Kymenlaaksossa palasi vuoden kuluessa 28 prosenttia, Länsi-Pohjassa 53 prosenttia.

Liitossa
Johanna Suur-Uski teki voittajaposterin

Johanna Suur-Uski on selvittänyt rintasyöpään liittyvien sairauspoissaolojen sosioekonomisia eroja.