1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Loskainen tulevaisuus lääkäreillä
Pääkirjoitus 13/2015 vsk 70 s. 849

Loskainen tulevaisuus lääkäreillä

Helsingissä järjestettiin viime syksynä start-up-yritysten rahoituksenetsintätapahtuma nimeltä Slush, suomennettuna Loska. Se antoi mielenkiintoisen näkymän terveydenhuollon tulevaisuuteen. Paikalla oli 177 terveydenhuollon start-up-yritystä.

Digitaaliset markkinat ovat aina luonteeltaan maailmanlaajuiset. Niinpä emme voi suojautua siltä, mitä niillä maailmassa tapahtuu. Toisaalta pienen Suomen digitaalisen innovaation kotimarkkina-alue on heti maailma.

On vaikea arvuutella, mitä on edessä. Varmaa on kuitenkin, että jo vuonna 2030 moni asia terveydenhuollossamme on toisin. Tulevaisuus ei ole kaukana, sillä tuolloin valmistuu erikoislääkäriksi tänä syksynä opiskelunsa aloittanut medisiinari. Hän valmistuu maailmaan, jota meidän on nyt hyvin vaikea ennakoida luotettavasti.

On ilmeistä, että ihmiset voivat tuolloin diagnosoida sairauksiaan osin itse. Hoidon voi järjestää ilman henkilökohtaista kontaktia terveydenhuoltojärjestelmään ja kroonisten sairauksien seuranta sekä hoidon hienosäätö on mahdollista toteuttaa etänä. Samaan aikaan on kasvanut kokonaan uusi potilassukupolvi, joka haluaa toimia hoidossaan itsenäisemmin ja nimenomaan etäyhteyden avulla, todennäköisesti 24/7. Osa hakee nämä palvelut valtakunnan rajoista välittämättä. Meille on syntynyt uusi terveydenhuollon toimija: omassa hoidossaan aktiivinen, vastuullinen ja osaava potilas. Lisäksi meille syntynee iso joukko omassa hoidossaan aktiivisia, mutta ongelmallisia palvelunkäyttäjiä.

IT-alalla on jo kehitetty oppiva tietokone, joka kykenee "lukemaan" lääketieteellisiä artikkeleita ja siten uutta oppien pitämään itsensä uusimman tiedon tasalla. Sen on tarkoitus korvata lääkärin kokemuspohjaistakin työtä. Kesti aikansa, ennen kuin tietokone voitti ihmisen shakissa. Miten kisa mahtaa edetä potilashoidossa?

Ihmisen geenikartan määrittämisen halventuminen on ylittänyt Mooren lain ennustaman nopeuden. Hyödymme yhä useammin potilaan geenitiedon yhdistämisestä lääkehoitoon. Tulevaisuudessa on aivan ilmeistä, että geenitieto johdattaa meidät todennäköiseen diagnoosiin jo ennen taudin puhkeamista. Angelica Jolie on kuuluisa esimerkki leikkautettuaan rintansa ehkäistäkseen rintasyöpää. Miten ja kuinka nopeasti alkaa kehittyä geenitietoon perustuva yksilöllinen ennaltaehkäisy?

Lue myös

Potilaiden kyky hyötyä hoitonsa mahdollisuuksista eriytyy, kun vastuu siirtyy enemmän potilaalle itselleen ja henkilökohtainen ennaltaehkäisy mahdollistuu. Kotona käytettävien monitorien valikoima laajenee verensokeri- ja verenpainemittareista, eikä ihmisten kyky käyttää uutta tekniikkaa ole yhtäläinen. Lääkärin rooli muuttuu merkittävästi, ja potilaiden tavat käyttää hyväkseen lääkärin osaamista eriytyvät. Lääkäriä tarvitaan paitsi perinteisenä diagnosoivana parantajana, myös hoidon ohjaajana ja opastajana tai potilaan valmentajana.

Lääkäriliitto on jo aloittanut tulevaisuuden ennakoimisen. Sote-ratkaisun on syytä huomioida tulevaisuus, sillä potilaiden käytös muuttuu enemmän kehityksen kuin lain säätelemänä.

Tulevaisuuden ennustaminen on tulevaisuuden tekemistä. Sekä yksittäisen lääkärin että Lääkäriliiton on syytä olla siinä mukana, ja koulutuksemme tulee osata valmistaa kollegat tulevaan. Eikä se koulutus keskity patofysiologiaan. Lääkäriliitto on aloittanut Lääkäri 2030 -projektin, joka pyrkii varustautumaan tulevaan mahdollisimman hyvin valmistautuneena. Yksittäinen lääkäri ja Lääkäriliitto ovat uuden edessä.

Kirjoittajat
Heikki Pälve
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Prep-hoidolla ehkäistään HIV-tartuntoja

Hoito on tarkoitettu ihmisille, joilla on suuri riski saada HIV-tartunta.

Ajassa
Näin puolueet haluavat jatkaa sotea

Viiden järjestäjän mallilla ei ole vieläkään suosiota.

Ajassa
Ovatko lääkärit valmiita digitalisaatioon?

Opiskelijat ja dekaanit virittelevät EU-tason yhteistyötä digitalisaatioon varautumisessa.

Kommentti
Me onnekkaat

– Moni tuntee sekä kylmän hien että epämiellyttävää helpotuksen tunnetta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Ajassa
Sari Tanus: Sote-uudistus pienemmissä kokonaisuuksissa

Tanus painottaisi sotessa perusterveydenhuoltoa, ennaltaehkäisyä ja kuntoutusta.

Ajassa
Mirka Soinikoski: Ei tehdä arvovaltakiistaa sote-alueiden nimestä ja määrästä

Valinnanvapaus voisi perustua palveluseteleihin, katsoo vihreiden tuore kansanedustaja.