• Kati Myllymäki

Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti

Kuvituskuva 1

Kati Myllymäki

toiminnanjohtaja

Suomen Lääkäriliitto

Yle teki vastikään uutisen nuorten lääkärien kokemasta kiusaamisesta ja simputuksesta. Uutinen perustui kymmenen nuoren lääkärin haastatteluun. Otos on toki pieni eikä lainkaan edustava, mutta asia on tärkeä.

Koulukiusaaminen, työpaikkakiusaaminen ja seksuaalinen häirintä ovat vahvasti esillä julkisuudessa. Jonkun mielestä kyseessä on liioittelu ja mediavouhotus, mutta häirintää kokeneiden mielestä on korkea aika, että ongelmista keskustellaan ja niihin puututaan.

Ne, jotka seuraavat kiusaamista hiljaa sivusta, mahdollistavat asiattoman kohtelun.

Simputusta ei tarvitse niellä hiljaisesti. Eikä edellisten lääkärisukupolvien ongelmia saa siirtää nuoremmille sillä perusteella, että meilläkin oli aikoinaan vaikeaa.

Lääkärit ottavat tällaisista asioista yllättävän harvoin yhteyttä Lääkäriliiton luottamusmiehiin ja lakimiehiin. Eivätkä nämäkään harvat välttämättä halua lähteä omalla nimellään viemään asiaa eteenpäin. Kiusaamisen kohteeksi kun joutuu usein työntekijä, joka on nuorempi, kokemattomampi, alempana hierarkiassa ja kenties määräaikaisella sopimuksella. Pelätään seurauksia.

Työpaikan kulttuuri – työilmapiiri – on keskeisen tärkeä, samoin kuin esimiesten ja johtajien oma käytös. Ne, jotka seuraavat kiusaamista hiljaa sivusta, mahdollistavat asiattoman kohtelun. Ongelmaan, joka on piilossa, on vaikea puuttua.

Työpaikoilla on esimiesten ja johdon lisäksi monia muitakin, jotka voivat auttaa ongelmien selvittelyssä: luottamusmies, työsuojelu, turvallisuuspäällikkö, työterveyshuolto, oma ammattiliitto ja Lääkäriliiton luottamuslääkärit.

Olemme erilaisia, joku herkempi kuin toinen ja huumorintajukin vaihtelee. Hurttia huumoria toki viljellään sairaaloissa ja terveyskeskuksissa, mutta kysymys on kuitenkin asiallisesta, lähimmäisiä kunnioittavasta käytöksestä ja kielenkäytöstä.

Sydämen sivistys, inhimillisyys ja lämpö ovat tarpeen työssämme. Jos kohtelemme työtovereitamme huonosti, puhumme epäkohteliaasti ja töykeästi, niin kyllä koko työilmapiiri muodostuu negatiiviseksi. Ja se näkyy myös potilaille ja omaisille.

Hyvä ammattilainen ei tuo työpaikalleen yksityiselämän murheita, eikä pura omia harmejaan työkavereihin sen enempää kuin potilaisiin. Kun ammatillinen itsetunto on hyvä, ei tarvitse toisten ammattilaisten moittimista oman egonsa pönkittämiseen.

"Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät." Lääkärinvala pohjautuu Hippokrateen valaan sekä Maailman lääkäriliiton Geneven julistukseen. Vala ei ole vanhentunut. Se sopii erinomaisesti huoneentauluksi jokaisella työpaikalla.

Lisää aiheesta

Kenen arvoilla pelaat?
Tupakasta vieroittamisen lääkehoitojen hyödyt ja haitat
Mentorointi osaksi professiota

Kirjoittajat
Kati Myllymäki
toiminnanjohtaja
Suomen Lääkäriliitto

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Rokotetutkija sai huijaripalkinnon

Rokotteiden vastaisen liikkeen nousu perustui väärennettyihin tuloksiin.

Ajassa
Kela lopettaa Kelain-palvelun itsenäisille ammatinharjoittajille

Kelain on ensi vuoden alusta lääkäreiden käytössä vain määrättäessä satunnaisesti reseptejä ilman ansaintatarkoitusta.

Ajassa
Rokotetutkija sai huijaripalkinnon

Rokotteiden vastaisen liikkeen nousu perustui väärennettyihin tuloksiin.

Työssä
Näin teet hyvän B-lausunnon

Vaikka lääkehoito on suositusten mukaista, sitä ei välttämättä korvata sairausvakuutuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suolistosyövän hoito tarkentuu

Ennusteen ratkaisee taudin levinneisyys toteamishetkellä Raija Kallion mukaan.

Pääkirjoitus
Uuni pullollaan

Pekka Nykänen: Lääkisten sisäänotto on liian suuri.

Ajassa
Mutkan kautta lääkäriksi

Moni aloittaa lääketieteen opinnot heti lukion jälkeen. Osalla on ­kokonainen tutkinto toiselta alalta. Lääkärilehti kysyi kahdelta toisen tutkinnon suorittaneelta, miltä lääkisopinnot maistuvat.

Ajassa
Opiskelu on ylittänyt odotukset

Adalmiina Koivisto ja Samuel Kari aloittivat tänä syksynä lääkäriopinnot Tampereen yliopistossa.