Kommentti

Aivopesty

Olisiko evoluutiolle käynyt niin iso virhe, että se olisi pannut ihmiset ja muut eliöt ”hukkaamaan” kolmasosan elämästään ”turhaan” nukkumiseen?

Aivopesty Kuva 1 / 1

Järisyttävä läpimurto! Tiedemiehet ovat löytäneet uuden vallankumouksellisen hoidon, jonka ansiosta elät pidempään, muistisi paranee ja luovuutesi lisääntyy. Se tekee sinusta viehättävämmän, pitää sinut hoikkana ja vähentää syömisen himoa. Se suojelee sinua syövältä ja dementialta sekä pitää flunssat loitolla. Se vähentää riskiäsi sairastua sydän- ja aivoinfarktiin, diabeteksesta puhumattakaan. Lisäksi koet itsesi onnellisemmaksi, vähemmän masentuneeksi ja ahdistuneeksi. Oletko kiinnostunut?

Näin Matthew Walker markkinoi riittävän unen merkitystä kirjassaan Why we sleep, ja kysyy vielä, olisiko evoluutiolle käynyt niin iso virhe, että se olisi pannut ihmiset ja muut eliöt "hukkaamaan" kolmasosan elämästään "turhaan" nukkumiseen?

Koululaiset ovat niin väsyneitä, että päättäjät ovat ehdottaneet koulupäivän alun siirtämistä myöhemmäksi.

Mitä länsimaisille ihmisille on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana? He ovat lihoneet, sairastuvat diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja ovat masentuneita. Lapset ja nuoret ovat ahdistuneita, eivät pysty keskittymään ja alkavat sairastaa pitkäaikaisia kiputiloja aikuisten tapaan. Olisiko puutteellinen uni yksi yhteinen nimittäjä?

Olosuhteet ovat edelliseen vuosisataan asti pitäneet yllä riittävän unen saantia: päivät ovat olleet aktiivisia, illalla on rauhoituttu ja valoa sekä lämpöä on ollut öisin vähän. Viime vuosikymmen on ollut erityisen tuhoisa unelle: liikunta on vähentynyt ja digilaitteet pitävät hereillä aamuyön tunneille asti. Koululaiset ovat niin väsyneitä, että päättäjät ovat ehdottaneet koulupäivän alun siirtämistä myöhemmäksi.

Lue myös

Minut aivopesi unen merkitykseen glymfaattisen järjestelmän merkityksen selviäminen. Tämä "aivojen pesukone" puhdistaa aivoja unen aikana kuona-aineista ja neuroinflammaatiota edistävistä proteiineista. Mielenkiintoista on, että järjestelmän "glymfaattisia aaltoja" voidaan kuvantaa ihmiselläkin supernopean fMRI:n ja EEG:n yhdistelmällä. Kollega Vesa Kiviniemi on tehnyt uraa uurtavaa työtä tällä saralla Oulun yliopistosairaalassa.

Suomessa tehdään myös merkittävää tutkimus- ja kehitystyötä unen monitoroinnissa. Näiden seurantalaitteiden avulla voidaan uni ottaa entistä tehokkaammin osaksi elämäntapasairauksien ehkäisyä ja hoitoa.

Ehdottaisin, että vuosi 2019 julistetaan hyvän unen vuodeksi!

Eija Kalso

LKT, professori Eija Kalso on HUS:n kipuklinikan ylilääkäri.

Kirjoittajat
Eija Kalso

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.