1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lindénistä ministeri?
Kommentti

Lindénistä ministeri?

HUS:n entinen toimitusjohtaja Aki Lindén sai eduskuntavaaleissa vahvan mandaatin. Puoluekin on sopiva.

Lindénistä ministeri? Kuva 1 / 1

Lindén oli ehdolla Varsinais-Suomen vaalipiirissä ja sai 8 963 ääntä. Saalis oli vaalipiirissä SDP:n suurin ja kaikista puolueista kuudenneksi paras.

Koska SDP on nyt maan suurin puolue, Lindénin asemasta tulevan soten mahdollisena arkkitehtinä voi spekuloida. Mikään ei ole mahdotonta: maassa on ennenkin nähty ensimmäisen vaalikauden kansanedustajia ministereinä. Tarjolla on myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan paikka. Edellinen haltija, Krista Kiuru, myös SDP, pääsi myös läpi mutta äänimäärä jäi pienemmäksi.

Tehdään pieni laskutoimitus.

Valtakunnallisesti Lindén oli SDP:n ääniharavien listalla sijalla 11. Tällä perusteella näkyvää paikkaa voi olla vaikea perustella. Enemmän ääniä saivat sentään demareista esimerkiksi Maria Guzenina, joka on yhtä sotea jo peruspalveluministerinä vääntänyt. Samoin Tuula Haatainen, joka on ollut sosiaali- ja terveysministeri sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja.

Kun puhumme politiikasta, tärkeintä on olla sopiva.

Tällä momentilla Lindénin pisteet nousevat. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tarvitsi sosiaali- terveysasioihin tuoreen sekä ansiokkaan ehdokkaan ja sellaisen sai. Ei ihme, vaikka siihen olisi liittynyt välipuheita. Lindénillä on tuskin intoa rivikansaedustajaksi. Alueellisen tasa-arvonkin nimissä Varsinais-Suomesta tarvitaan ministeri.

Viimeksi lääkäri oli hallituksessa Alexander Stubbin aikaan. Laura Räty toimi hänen hallituksessaan sosiaali- ja terveysministerinä, Päivi Räsänen sisäministerinä.

Juha Sipilän hallituksessa lääkäreitä ei ollut. Olisi tainnut ollut tarpeen.

Lue myös

Spekulointi Lindénin ympärillä on spekulointia ja sinänsä turhaa. Ensin pitää saada maahan hallitus. Mutta mahdollinen lääkäriministeri taas on.

Jos Lindén puumerkkinsä soteen saa, siitä taitaa tulla kovasti erilainen kuin äsken nähtiin. Asettuessaan ehdolle hän ilmaisi kantojaan Uudelle Suomelle näin:

– Minähän kannatan voimakkaasti perusterveydenhuoltoon satsaamista. Mutta ainoa tapa, miten sitä saadaan, on lyödä sinne miljardi euroa lisää rahaa eli 200 euroa per asukas. Se on ihan eri kuin kolmen miljardin euron kustannusten säästö. Ja nämä ovat aivan jumalaton kupla nämä valinnanvapauskokeilut.

Kirjoittajat
Pekka Nykänen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Arvostelun alla

– NPS kertoo lääkärin ja potilaan välisen kohtaamisen laadusta, eikä suoraan mittaa lääketieteellistä osaamista tai sitä, kuka on hyvä tai huono lääkäri, painottaa Helsingin Töölön Mehiläisen vastaava lääkäri Tove Laivuori.

Tieteessä
Yhä harvempi jää työkyvyttömyyseläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen väheni neljänneksen vuodesta 2007 vuoteen 2016.

Ajassa
”Että on joku jolta voi kysyä”

Mentori Pauliina Paananen on vuoden lääketiedettä ­opiskelleelle Ossi Jaloselle se ­tavallinen lääkäri, jolta voi kysyä, miltä työ tuntuu.

Pääkirjoitus
Miksi psyykkistä pitää vieläkin hävetä?

Ei voi olla niin, että vasta biokemiallinen markkeri tai poikkeava kuvantamislöydös tekee sairastamisen hyväksytyksi, kirjoittaa Pertti Saloheimo.

Ajassa
Huomio tiedolla johtamiseen ja dialogiin

YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi peräänkuuluttaa jatkuvaa keskustelua palvelujen mittaamisesta.

Tieteessä
Ruokavalion riskitekijät tappavat enemmän kuin tupakka

Vuonna 2017 ruokavalioon liittyvät riskitekijät selittivät koko maailmassa 11 miljoonaa kuolemaa ja 255 miljoonaa haittapainotettua elinvuotta.