• Harjunreunan Obi-Wan

  Harvinaisen hellepäivän lämmittämä mäntykangaspolku houkuttaa metsäisiä kulkijoita. Polun on jakanut kanssani jokin suuri eläin, ja läjää mittaillessani mietin voisiko se olla karhu. Vai ehkäpä mäyrä?

  Anu Wartiovaara

  Kolum­ni ‐ 7.8.2015 ‐ 26-32/2015 ‐ Kommentteja

 • Lääketutkimuksen rahoitus on ekonomistin painajainen

  Lääkeyhtiöiden menoista huomattava osa kuluu uusien lääkkeiden kehittämiseen. Jotta tähän uhratut rahat saataisiin takaisin, uuden lääkkeen kehittänyt saa patenttisuojan turvin noin kymmenen vuoden monopolin kyseiseen molekyyliin. Tästä seuraa taloustieteessä tuttuja monopolihinnoittelun ongelmia:

  Osmo Soininvaara

  Kolum­ni ‐ 14.8.2015 ‐ 33/2015 ‐ Kommentteja

 • Lyhyt kongressiopas

  Pääset kongressiin? Onneksi olkoon! Ehkä olet niin hyvän työnantajan palveluksessa, että saat palkallista vapaata ja työnantaja maksaa koulutuksesi matkoineen ja hotelleineen. Jos taas olet saanut kutsun lääkeyrityksen järjestämälle kongressimatkalle ja olet päättänyt ottaa kutsun vastaan, muista Lääkäriliiton ohje, että annat suostumuksen saamasi tuen ilmoittamiseen julkisessa rekisterissä.

  Pertti Saloheimo

  Kolum­ni ‐ 21.8.2015 ‐ 34/2015 ‐ Kommentteja

 • Heikko lenkki

  Casablanca-elokuvan huippukohdassa Humphrey Bogart osoittaa aseella kapteeni Renaultia, Vichyn nukkehallituksen virkamiestä, auttaakseen Ingrid Bergmania pakenemaan natseja Amerikkaan. Puhelinta käteen ja soittoa lennonvalvomoon, Bogart komentaa, ja muistutan että tähtään suoraan sydämeesi. Renault tarttuu puhelimeen vaikka toteaakin kuivasti: "Se kyllä sattuu olemaan minun kaikkein vähiten haavoittuva ruumiinosani."

  Katja Kallio

  Kolum­ni ‐ 28.8.2015 ‐ 35/2015 ‐ Kommentteja

 • Eurikka ja Afrooppa

  Välimeri on miljoonille ihmisille meri elämän ja kuoleman välissä. Heillä ei ole tulevaisuutta Afrikan sarvessa, Sudanissa tai Nigeriassa, mutta meren toisella puolella he uskovat olevan. Noista miljoonista epätoivoisista muutama prosentti ottaa mukaan mikä on pakko ja minkä voi ja lähtee hengenvaaralliselle ja kalliille matkalle kohti tuntematonta, koska sekin on parempi kuin ei mitään. Kaikki on pelissä, aivan kaikki. Jos he selviytyvät aavikon yli ja meren rannalle, heitä odottavat rikolliset salakuljettajat, joita kiinnostaa vain raha. Epämääräiset paatit lastataan Libyassa mistään turvamääräyksistä piittaamatta äärilleen nimettömiä, kasvottomia ihmisiä. Veneitä kaatuu, jotkut meri nielee, jotkut pelastetaan, jotkut selviävät helpommin toiselle rannalle. Jos heitä ei heti käännytetä, alkaa uusi eloonjäämiskamppailu eurooppalaista byrokratiaa ja eurooppalaisia asenteita vastaan.

  Johannes Enroth

  Kolum­ni ‐ 4.9.2015 ‐ 36/2015 ‐ Kommentteja

 • Oppimisen legendat

  Kongressi New Yorkissa toi Suomesta tulijalle hämmästyksen. Tietotekniikkaan perustuva opetus onkin kuuman debatin aihe, ei kaikkivoipa ratkaisu kansakunnan ongelmiin. Ongelma eivät ole tietokoneet, vaan mukana kulkeva oppimiskäsitys, jolta ei vain puutu tieteellinen pohja, vaan joka on osoitettu virheelliseksi. Tutkijat kutsuvat näitä käsityksiä kasvatustieteen urbaaneiksi legendoiksi.

  Liisa Keltikangas-Järvinen

  Kolum­ni ‐ 11.9.2015 ‐ 37/2015 ‐ Kommentteja

 • Parturit tietävät kaiken

  Kuinka monta kertaa Julius Caesarin parturi pelastikaan isäntänsä pään Rooman keisarin hallintokaudella! Tiedetään esimerkiksi, miten tämä nimettömäksi jäänyt parturi sai ongittua tietoonsa, Caesarin vieraillessa Egyptissä, että roomalainen Potheimus ja egyptiläinen Akhillas suunnittelivat murhayritystä. Samainen parturi pelasti isäntänsä hengen monella muullakin matkalla. Eikä keisari tietenkään voinut matkustaa minnekään ilman ainutta todellista luottomiestään. Caesarin parturi teki myös kaiken voitavan isäntänsä etenevän kaljuuntumisen jarruttamiseksi. Ja keksi kammata ja venyttää viimeiset ohuet niskahiukset otsalle. Hän tiesi, ettei voitokas keisari voi olla vaikuttava ilman otsakiharoita. Viimeinen salaliitto onnistui maaliskuun iduksena, salaliittolaisten siivottua ensin tieltään parturin.

  Hannu Väisänen

  Kolum­ni ‐ 18.9.2015 ‐ 38/2015 ‐ Kommentteja

 • Samassa veneessä, eri rannassa

  Vene oli vedetty siihen kalliorantaan kohta 60 vuoden ajan. Sotatoverit olivat siitä aikoinaan sopineet. Toinen, maalainen, oli löytänyt tontin, ja sai sitten pitää venettään kaupunkilaisen mökkirannassa kalareissuja varten. Samalla rantaan kulkiessaan hän silmäili, että mökki oli ehta, ettei kukaan ollut yrittänyt sisään väkikeinoin. Ja ettei myrskytuuli ollut kattoa riepotellut eikä salama polttanut aittarakennusta. Supikoirat ja minkit, haittaeläimet, maalainen loukutti, jotta vesilinnut saattoivat nauttia pesintärauhaa ja olla silmäniloksi kaupunkilaiselle. Sellainen oli sopimus, suullinen, kahden toistaan kunnioittavan ihmisen kättä päälle.

  Hanna Nohynek

  Kolum­ni ‐ 25.9.2015 ‐ 39/2015 ‐ Kommentteja

 • Kuinka jaksaa uskoa tieteeseen?

  Ensimmäisen kauden kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen otti Facebook-sivullaan kantaa evoluutioon: "Se nyt vaan on niin, että ihmiset eivät ole eläimiä, eikä eläimiä koskaan olleet. On ihan mahdoton teoria, että eläimistä tai eläimestä ajan saatossa tulisi ihminen", kansanedustaja kumosi kerralla kaikki evoluutiobiologian tutkimustulokset.

  Tiina Raevaara

  Kolum­ni ‐ 2.10.2015 ‐ 40/2015 ‐ Kommentteja

 • Väki vanhenee, pidot huononee

  Vuonna 2014 Suomessa oli 5 462 000 asukasta. Työvoimaa väestöstä oli 49 %, työssä työvoimasta oli 91,3 % ja työttöminä 8,7 %. Tilanne oli aika lailla sama kuin Nokian suuruuden vuosina 2000-2005, jolloin työttömyys oli 9,8-8,4 %. Ero vuosituhannen vaihteeseen näkyi työvoiman ulkopuolella olevan väestön määrässä: kun vuonna 2000 heitä oli 1 151 000 (23 %), oli määrä vuonna 2014 jo 1 416 000 (25,9 %).

  Mikko Lehtovirta

  Kolum­ni ‐ 9.10.2015 ‐ 41/2015 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Nollatoleranssi häirinnälle

Moni häirinnän uhri pohti, oliko antanut vääriä viestejä.

Pääkirjoitus
Pieni mutta tärkeä tuuppaus

Lääkärin näkökulmasta olennaista on pureutua rokottamattomiin, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
Husiin tulevilta potilailta kysytään epidemiakaudella rokotuksista

Influenssa- ja koronarokotteista kysyminen ja tietojen kirjaaminen on osa Husin potilasturvallisuustyötä.

Kolumni
Toipiluuden tuolla puolen

Jokainen lukee taideteoksiin omia tarinoitaan, kirjoittaa Sirpa Kähkönen.

Ajassa
WMA: Rikkaat valtiot eivät auta riittävästi köyhiä maita koronarokotuksissa

Maailman lääkäriliiton mukaan vaurauden maiden täytyisi tehdä enemmän kansainvälisen yhteistyön hyväksi.

Tieteessä
Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat oireyhtymät

Raskaudenaikainen alkoholialtistus on länsimaissa yksi yleisimmistä sikiövaurioiden syistä.