1685 osumaa

Eurikka ja Afrooppa

Välimeri on miljoonille ihmisille meri elämän ja kuoleman välissä. Heillä ei ole tulevaisuutta Afrikan sarvessa, Sudanissa tai Nigeriassa, mutta meren toisella puolella he uskovat olevan. Noista miljoonista epätoivoisista muutama prosentti ottaa mukaan mikä on pakko ja minkä voi ja lähtee hengenvaaralliselle ja kalliille matkalle kohti tuntematonta, koska sekin on parempi kuin ei mitään. Kaikki on pelissä, aivan kaikki. Jos he selviytyvät aavikon yli ja meren rannalle, heitä odottavat rikolliset salakuljettajat, joita kiinnostaa vain raha. Epämääräiset paatit lastataan Libyassa mistään turvamääräyksistä piittaamatta äärilleen nimettömiä, kasvottomia ihmisiä. Veneitä kaatuu, jotkut meri nielee, jotkut pelastetaan, jotkut selviävät helpommin toiselle rannalle. Jos heitä ei heti käännytetä, alkaa uusi eloonjäämiskamppailu eurooppalaista byrokratiaa ja eurooppalaisia asenteita vastaan.

Johannes Enroth

Parturit tietävät kaiken

Kuinka monta kertaa Julius Caesarin parturi pelastikaan isäntänsä pään Rooman keisarin hallintokaudella! Tiedetään esimerkiksi, miten tämä nimettömäksi jäänyt parturi sai ongittua tietoonsa, Caesarin vieraillessa Egyptissä, että roomalainen Potheimus ja egyptiläinen Akhillas suunnittelivat murhayritystä. Samainen parturi pelasti isäntänsä hengen monella muullakin matkalla. Eikä keisari tietenkään voinut matkustaa minnekään ilman ainutta todellista luottomiestään. Caesarin parturi teki myös kaiken voitavan isäntänsä etenevän kaljuuntumisen jarruttamiseksi. Ja keksi kammata ja venyttää viimeiset ohuet niskahiukset otsalle. Hän tiesi, ettei voitokas keisari voi olla vaikuttava ilman otsakiharoita. Viimeinen salaliitto onnistui maaliskuun iduksena, salaliittolaisten siivottua ensin tieltään parturin.

Hannu Väisänen

Samassa veneessä, eri rannassa

Vene oli vedetty siihen kalliorantaan kohta 60 vuoden ajan. Sotatoverit olivat siitä aikoinaan sopineet. Toinen, maalainen, oli löytänyt tontin, ja sai sitten pitää venettään kaupunkilaisen mökkirannassa kalareissuja varten. Samalla rantaan kulkiessaan hän silmäili, että mökki oli ehta, ettei kukaan ollut yrittänyt sisään väkikeinoin. Ja ettei myrskytuuli ollut kattoa riepotellut eikä salama polttanut aittarakennusta. Supikoirat ja minkit, haittaeläimet, maalainen loukutti, jotta vesilinnut saattoivat nauttia pesintärauhaa ja olla silmäniloksi kaupunkilaiselle. Sellainen oli sopimus, suullinen, kahden toistaan kunnioittavan ihmisen kättä päälle.

Hanna Nohynek

Väki vanhenee, pidot huononee

Vuonna 2014 Suomessa oli 5 462 000 asukasta. Työvoimaa väestöstä oli 49 %, työssä työvoimasta oli 91,3 % ja työttöminä 8,7 %. Tilanne oli aika lailla sama kuin Nokian suuruuden vuosina 2000-2005, jolloin työttömyys oli 9,8-8,4 %. Ero vuosituhannen vaihteeseen näkyi työvoiman ulkopuolella olevan väestön määrässä: kun vuonna 2000 heitä oli 1 151 000 (23 %), oli määrä vuonna 2014 jo 1 416 000 (25,9 %).

Mikko Lehtovirta

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030