• Tekoläppäpotilaan antikoagulaatio

  Antikoagulaatiohoidon virittämisessä on eräänä perusperiaatteena pidetty sitä, että läppäproteesipotilaan antikoagulaation tulee olla kireä. Muutoin läpän ympärille syntyy helposti trombeja, jotka ponkaisevat aivoihin ja aiheuttavat potilaalle lopunikäistä haittaa. Silti läppäpotilailla esiintyy luvattoman paljon tromboembolioita: 2-3 %:lla potilaista ilmenee jokin vaikea tromboembolia asianmukaisesta liuotushoidosta huolimatta. Asia on haluttu korjata lisäämällä hoitoon dipyridamolia tai asetyylisalisyylihappoa.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 20.12.1993 ‐ 36/1993 ‐ Kommentteja

 • Verenpainelääkkeen valinta eripainoisille potilaille

  Tiedetään, että lihavuuteen liittyy suurentunut sydämen minuuttitilavuus suhteessa verenkierron ääreisvastukseen, kun taas laihoilla perifeerinen vastus on korkeampi kuin verrokeilla.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 20.12.1993 ‐ 36/1993 ‐ Kommentteja

 • Parkinson-lääkkeet ja vaikea hyponatremia

  68-vuotias mies sairastui Parkinsonin tautiin ja hänelle aloitettiin amantadiinihoito 100 mg kahdesti päivässä. Ennen hoitoa seerumin natriumpitoisuus oli 140 mmol/l. Kahden viikon kuluttua potilas tuli sairaalaan kollapsitaipumuksen ja huimauksen takia. Natrium mitattiin ja se oli 124. Amantadiini lopetettiin ja tilalle laitettiin L-dopa/karbidopa-lääkitys. Seuraavana päivänä potilas pyörtyi ja natriumpitoisuus oli 123 mmol/l. Osasyynä tähän oli sepelvaltimotauti. Kuitenkin haluttiin selvittää vielä amantadiinin vaikutus ja potilas altistettiin suostumuksensa mukaisesti amantadiinille muutaman päivän ajan. Natriumarvo laski 116 mmol:iin/l ja natriumin eritys virtsaan kasvoi. Samoin kävi, kun L-dopa/karbidopa-lääkitys aloitettiin.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 20.12.1993 ‐ 36/1993 ‐ Kommentteja

 • Wilsonin triadi - uusia sovellutuksia tarvitaan

  Sir Graham Wilson oli elintarvikehygienian uranuurtaja 1930-luvulla. Hän keskittyi erityisesti maitotuotteiden turvallisuuden parantamiseen. Hänen triadinsa koostui kolmesta tekijästä.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 20.12.1993 ‐ 36/1993 ‐ Kommentteja

 • Työperäinen munuaisten toiminnan vajavuus

  E. coli O157 aiheuttaa enteriitin ja sen komplikaationa hemorragisen taudin ja uremian. Yhdysvalloissa viime vuosina ovat erityisesti lasten hemolyyttis-ureemiset oireyhtymät lisääntyneet. Yhtenä tekijänä tähän kehitykseen on epäilty kontaminoituneiden hampurilaisten kautta saatujen E. coli O157 tartuntojen lisääntymistä.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 20.12.1993 ‐ 36/1993 ‐ Kommentteja

 • Ruokatorven tukoksen uusi hoito

  Syövän aiheuttamaa dysfagiaa on hoidettu toistuvilla laserkäsittelyillä, ulkoisella ja ruokatorven sisäisellä sädehoidolla, sekä ruokatorven sisään asetettavilla muoviproteeseilla. Viime aikoina käyttöön on tullut metalliverkosta tehtyjä proteeseja perinteisten muoviproteesien rinnalle. Ennen paikalleen asetusta verkkoproteesi on kiedottu vain 3 mm:n läpimittaiseksi kääröksi kalvon sisään, mutta kalvon poiston jälkeen metalliverkko laajenee ruokatorvessa huomattavasti laajentaen ahtaumakohdan.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 20.12.1993 ‐ 36/1993 ‐ Kommentteja

 • Kuviensärkijä iskee jälleen

  Vanha "ikonoklasti" A. Bernard Ackerman käy nyt melanooman paksuusmittauksen kimppuun. Jo parikymmentä vuotta on ns. Breslow'n luokitusta eli malignin melanooman paksuutta pidetty parhaana yksittäisenä ennustetekijänä. Se on kuitenkin altis useille virhetekijöille. Näitä ovat mm. orvaskeden paksuusvaihtelu eri ihoalueilla, melanooman pinnan haavautuminen, hyvänlaatuisen nevussolukon ottaminen mukaan mittaukseen, leikkeen mahdollinen vinous (tangentiaalinen leikkautuminen), ihon apuelimiin liittyvien melanoomasolujen mukaanotto ja mahdollisten satelliittipesäkkeiden olemassaolo. Ehkä tärkein virhelähde on kuitenkin se, että paksuin kohta ei ole mitattavassa leikkeessä. Tämän välttämiseksi tarvitaan sarjaleikkeitä tai ainakin taajaa läpileikkausta poistetusta ihopalasta.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 10.12.1993 ‐ 35/1993 ‐ Kommentteja

 • Misoprostoli ja ulkusprofylaksia

  Steroidittomien särkylääkkeiden eli tulehduskipulääkkeiden varjopuolia on niiden duodenaali- ja ventrikkeliulkuksia aiheuttava sivuvaikutus, jota on todettu 15- 31 %:lla käyttäjistä. Uusimpia ulkuslääkkeitä on taasen misoprostoli, joka on synteettinen prosta-glandiinianalogi. On loogista käyttää prostaglandiinianalogia prostaglandiininestäjien aiheuttamaan ulkustautiin.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 10.12.1993 ‐ 35/1993 ‐ Kommentteja

 • Verensiirtojen syöpäriski

  Jo parinkymmenen vuoden ajan on erilaisissa tutkimuksissa raportoitu, että verensiirrot altistavat syöville, mm. suolisto-, munuais- ja rintasyövälle, joiden syynä olisi vierasveren immuunijärjestelmää vaimentava vaikutus. Itse asiassahan tiedetään, että pari punasoluyksikköä ennen munuaisensiirtoa ehkäisee siirteen hyljinnän.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 10.12.1993 ‐ 35/1993 ‐ Kommentteja

 • Kolmen päivän norfloksasiinilääkitys ripulin hoitoon?

  Suomalaisturistien ripulia tutkinut kommandoryhmä on jo aikaisemmin julkaissut suun kautta annettavan kolerarokotteen estävän turistiripulia ja todennut myös ripulia aiheuttavien mikrobien vaihtelevan vuodenajoittain. Nyt tutkimusaiheena oli lyhytkestoinen norfloksasiinilääkitys turistiripulin hoidossa.

  Lääke­tieteen maailma­sta ‐ 10.12.1993 ‐ 35/1993 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tuula Rajaniemestä uusi puheenjohtaja

Varapuheenjohtajina jatkavat Jaana Puhakka (vas. ) ja Noora Ritamäki (oik).

Ajassa
Eläkeläisten jäsenmaksut uudistuvat – uudessa maksuluokassa alennus 75 prosenttia

Tänä vuonna tai aiemmin 70 vuotta täyttäneet yhä vapautettuja maksusta.

Ajassa
Valtuuskunta haluaa turvata pitkät potilassuhteet

Lääkäriliiton valtuuskunta vaatii parannuksia lääkärien työoloihin ja työviihtyvyyteen.

Ajassa
Radiologisten tutkimusten kokonaismäärä kasvaa

Suomessa tehtiin kuusi miljoonaa röntgentutkimusta ja -toimenpidettä vuonna 2018.

Ajassa
Sairaanhoitajan määrättävissä oleva lääkevalikoima laajenee

Rajattu lääkevalikoima laajenee vuodenvaihteessa.

Ajassa
Harva tuntee lääkehoitosuunnitelman

Lääkäreistä on tulossa lääkehoitoprosessin heikoin lenkki, jos asialle ei tehdä jotain, sanoo Päivi Ruokoniemi.