• Toteutuuko Käypä hoito -suositus varhaisissa raskaudenkeskeytyksissä?

  Raskaudenkeskeytyksen Käypä hoito -suosituksessa annetaan yksityiskohtaiset ohjeet raskauden keskeyttämisestä eri tilanteissa. Käytännössä yksikkökohtaiset hoitokäytännöt poikkeavat kuitenkin suuresti toisistaan. Selvitimme, miten raskaudenkeskeytyspotilaita hoitava henkilökunta ohjeistetaan ja kuinka hyvin Käypä hoito -suositus toteutuu maamme raskaudenkeskeytyksiä tekevissä terveydenhuollon yksiköissä.

  Laura Trujillo, Oskari Heikinheimo, Sari Tuomi, Ritva Hurskainen

  Alkuperäis­tutkimus ‐ 3.2.2012 ‐ 5/2012 ‐ Kommentteja

 • Keski-iän kolesterolin vaikutus vanhuuteen

  Suurentunut plasman kolesterolipitoisuus on tunnettu valtimotautien riskitekijä keski-iässä, mutta vanhuusiässä kolesterolin merkitys näyttää vähentyvän. Väitöskirjassa tutkittiin vanhuksia, joilla on familiaalinen hyperkolesterolemia. Siihen liittyy hoitamattomana lisääntynyt sepelvaltimotaudin riski. Tutkimuksessa olivat mukana myös Helsingin Johtajatutkimuksen alun perin terveet miehet, joita seurattiin keski-iästä vanhuuteen.

  Laura Hyttinen

  Väitös ‐ 27.1.2012 ‐ 4/2012 ‐ Kommentteja

 • Kolesterolipitoisuuden ja sitä pienentävän lääkehoidon pitkäaikaisvaikutukset

  Suurentunut plasman kolesterolipitoisuus on tunnettu valtimotautien riskitekijä keski-iässä, mutta vanhuusiässä kolesterolin merkitys näyttää vähentyvän. Väitöskirjassa tutkimuskohteina olivat vanhukset, joilla on familiaalinen hyperkolesterolemia eli perinnöllinen sairaus, johon hoitamattomana liittyy lisääntynyt sepelvaltimotaudin riski, sekä Helsingin johtajatutkimukessa olleet alun perin terveet miehet, joita seurattiin keski-iästä vanhuuteen.

  Laura Hyttinen

  Väitös ‐ 20.1.2012 ‐ 3/2012 ‐ Kommentteja

 • Pohjoinen ja etelä

  Lauantaina, Italian pääministeri Berlusconin eroiltana, jouduin sattumalta Rooman Via Corsolla mielenosoittajien ympäröimäksi. Iso-B:n eroa odotettiin, tunnelma oli tiheä. Kännykät surisivat korvilla, huudot repivät ilmaa, ihmiset hyppelivät levottomina nähdäkseen viestintuojan hallintorakennuksen ikkunassa. Riemu ratkesi, kun tieto vallan vaihtumisesta lopulta tuli. Halasimme kaikki toisiamme kuin parhaan jalkapallo-ottelun voiton huumassa.

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 25.11.2011 ‐ 47/2011 ‐ Kommentteja

 • Vanhus - päivystyksen suurkuluttajako?

  - Tämän päivän 80-vuotiaat elävät vielä keskimäärin 8 vuotta ja ovat aiempaa parempikuntoisia.

  Laura Jartti, Paula Heinonen, Eveliina Upmeier, Maaria Seppälä

  Lääke­info ‐ 7.10.2011 ‐ 40/2011 ‐ Kommentteja

 • Katso ja kauhistu: kunnon kansalainen!

  Meillä jokaisella on tapa arvioida lähimmäistä, tämän osaamista ja kyvykkyyttä. Oma mittatikkuni on jo vuosia ollut se, onko osakuntataustaa (= hyvä tyyppi), ei-osakuntataustaa (= vaatii seurantaa). Osakunnalla tarkoitan tässä yhteydessä sitä, että ihmisellä on laaja-alaisuutta, kokemusta järjestötoiminnasta, yhteisöllistä pelisilmää ja kykyä luovia vaikeissa tilanteissa. Sekä taitoa hoitaa hommat kotiin, valittamatta, vastuullisesti ja reippaasti. Ja huumoria kaupan päälle.

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 19.8.2011 ‐ 33/2011 ‐ Kommentteja

 • Aina eka kerta

  Viime keväänä sain kurssiltani iloisen ja toisaalta hiukan pelottavankin tehtävän. Minun tuli puhua kurssin kevätseminaarissa siitä, mitä pelkään ja mitä odotan ensimmäiseltä kesältäni lääkärin viransijaisena. Jännittäväksi tilanteen teki se, että kuuntelemassa oli satapäisen kurssini lisäksi tuleva esimieheni.

  Laura Saarinen

  Kolum­ni ‐ 15.4.2011 ‐ 15/2011 ‐ Kommentteja

 • "Perkeleen herrat! Herrat perkeleet!"

  Miten tässä näin kävi? Eduskuntavaalit 2011 lähestyvät ja sosiaalista vihaa tursuaa joka tuutista. Hyvinvointivaltion eetos ja puhetapa ovat murentuneet. Eliitit, herrat ja muutama rouvakin asemoidaan oletetun tai todellisen "kansan" vastavoimiksi. Vallanpitäjät, sivistyneistö, eurooppamieliset ja pakkoruotsin kannattajat on jo leimattu tavallisen suomalaisen vastavoimaksi. Kaksi kenttää on kuin varkain hiipinyt politiikkaan, ja retoriikkaa leimaa ryhmäjako valtaapitäviin ja kansaan. Suomen turva kylmän sodan aikana, kokonaisvaltakunnallinen ajattelu, on jakamassa suomalaisia eri maailmoihin: kaupungit kasvavat, maaseudun äärilaidat vuotavat ja tyhjenevät.

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 1.4.2011 ‐ 13/2011 ‐ Kommentteja

 • Betonia tai puutarhaa?

  Tämän jutun minä osaan! Erotan jyvät akanoista keskustelusta, jossa pohditaan kaupunkiasumista: kerrostaloissa raideliikenteen varrella vai vihertävissä puutarhakaupunginosissa? Muistattehan, mistä koko juttu alkoi. Syyskesällä 2003 tuore pääministeri Matti Vanhanen kutsui toimittajia katsastamaan nurmijärveläistä kotiaan. Peltojen takana avautui metsää ja maisemaan sopivia perhetaloja. Oman kotinsa rakentaneen Vanhasen miesenergia järisytti boheemitoimittajien haurasta urbaania egoa. Pääministerin asumismuodosta tehtiin hieman naurettavaa "nurmijärveläisyyttä".

  Laura Kolbe

  Kolum­ni ‐ 26.11.2010 ‐ 47/2010 ‐ Kommentteja

 • MMP:t lupaavia apuvälineitä suolistotulehdusten luokitteluun

  Matriksin metalloproteinaasit (MMP) - 23 metalloendopeptidaasin perhe - kykenevät yhdessä hajottamaan kaikkia soluväliaineen rakenneosia. Ne on yhdistetty useisiin tulehduksellisiin tapahtumiin, kuten nivelrikkoon, valtimonrasvoittumistautiin, jopa syöpiin. MMP:t osallistuvat myös suotuisiin tapahtumiin, kuten epiteelirikon korjaamiseen. MMP:iden toimintoja estävät niiden spesifiset kudosestäjät, TIMP:t.

  Laura Mäkitalo

  Väitös ‐ 17.9.2010 ‐ 37/2010 ‐ Kommentteja

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Marina Erhola ehdolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtoon

Erhola työskentelee tällä hetkellä THL:n ylijohtajana ja varapääjohtajana.

Ajassa
Synlabin operatiivinen johtaja on vahvoilla Eksoten johtoon

Rekrytointia valmisteleva työryhmä esittää Eksoten uudeksi toimitusjohtajaksi Timo Sakselaa.

Ajassa
Legionella voi tarttua mullastakin

THL tehostaisi suojautumista legionellaa vastaan.

Kommentti
Vähien tietojen varassa

– Valitettavasti maailmamme eivät kohdanneet riittävästi, kirjoittaa Heidi Wikström Jemenistä.

Ajassa
Rokote vähensi lasten vesirokkotartuntoja

Tuhkarokkotapausten määrä kasvoi, vesikauhulle altistuminen yleistyi, ja puutiaiset aiheuttivat harmia.

Ajassa
Xeljanz-lääkkeen (tofasitinibi) käyttöön rajoituksia

Suositus on voimassa keuhkoveritulppariskin selvityksen ajan.