Mielipide

Mielen sairauksien hoito on terveydenhuoltoa

Kymsoten esimerkki ei puolla siirtämistä sosiaalihuoltoon.

Marja-Liisa PortaankorvaAri RonkainenMarja-Liisa Mäntymaa
Adobe Stock
Close-up of the question Are You OK? handwritten on a whiteboard.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue suunnittelee sijoittavansa mielenterveys- ja päihdepalvelut erilleen muusta terveydenhuollosta.

Vuonna 2019 perustetussa Kymsotessa toimittiin samoin. Palvelujen yhdistämisen sosiaalihuoltoon ajateltiin järkevöittävän johtamista ja helpottavan asiakkaiden ohjautumista.

Toisin kävi.

Kymenlaakson tulevalla hyvinvointialueella mielenterveys- ja päihdepalvelut palaavat terveydenhuoltoon. Perinteinen toimialajako on osoittautunut paremmaksi kustannusten hallinnassa, osaamisen vahvistamisessa ja vaikuttavuuden lisäämisessä. Kokeilu vaikeutti hoitomenetelmien ajantasaisuuden ylläpitämistä ja kouluttautumista. Samoin lääkärien rekrytointia.

Pohjalla on ero peruslähtökohdissa. Lait ovat erit. Kirjaamiskäytäntöjen ja tietojärjestelmien periaatteet eroavat.

Mielenterveyspalveluja käyttävien sosiaalityön tarpeet ovat kuitenkin lähes samat kuin muussa terveydenhuollossa asioivien. Asiakaslähtöisyys on siten huono peruste. Siirto lisäisi mielen sairauksien stigmaa, jota on vuosia yritetty hälventää.

Lue myös

Psykiatrialla on laajalti yhtymäpintaa erityisesti yleislääketieteeseen, neurologiaan ja sisätauteihin. Lisäksi alan tutkimus perustuu lääketieteen menetelmiin. Lääketieteen kuuluminen yhden johdon alle on välttämätöntä ja juridisesti perusteltua. Yhteistyö sosiaalipalveluihin kehittyy parhaiten molempien hioessa palveluitaan oman lainsäädännön ja tutkimustiedon pohjalta.

Kunhan yhteistyö on selvästi kuvattu, sovittu ja vastuutettu, moniammatilliset palvelut sujuvat organisaatiorajojen yli.

Kirjoittajat

Marja-Liisa Portaankorva ylilääkäri

Ari Ronkainen johtava ylilääkäri

Marja-Liisa Mäntymaa johtajaylilääkäri Kymsote

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030