Uutiset

Lihavuusleikkaus muuttaa litiumin imeytymistä

Myrkytysvaara leikkauksen jälkeen on havaittu vasta hiljattain.

Marianne Jansson
Kuvituskuva 1

Vaikean lihavuuden leikkaushoitoon on vastikään havaittu liittyvän erityisongelmia kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla. Anatomian muutos lihavuusleikkauksessa yleensä heikentää lääkeaineiden imeytymistä, mutta litiumin imeytyminen on yllättäen rajusti lisääntynyt. Tämä on johtanut litiumintoksikaatioon. Myös painon putoaminen voi vähentää litiumin tarvetta.

Litiumilla on vankka asema kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa ja hoito jatkuu yleensä pitkään. Siksi haittavaikutuksia ja potilaan riskitekijöitä on tärkeää arvioida säännöllisesti. Litiumin terapeuttinen leveys on pieni, ja tämä edellyttää tarkkaa lääkeainepitoisuuden ja turvakokeiden seurantaa, kirjoittavat Niina Matikainen ym. Lääkärilehdessä.

Litiumia käyttävillä potilailla esiintyy endokriinisinä haittoina munuaisten vajaatoimintaa, struumaa, kilpirauhasen toimintahäiriöitä ja lisäkilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttamaa hyperkalsemiaa. Litiumin aiheuttama nefrogeeninen diabetes voi johtaa vakavaan kuivumaan ja hypernatremiaan.

Lue myös

Yleisiä haittavaikutuksia ovat mm. vapina, akne, pahoinvointi, suun kuivuminen, väsymys ja neurokognitiiviset oireet. Useimmat haitat ovat sidoksissa lääkeainepitoisuuteen, mutta niitä voi esiintyä jo pitoisuuden ollessa hoitotasolla.

Lähde: Matikainen N, Rosengård-Bärlund M, Ryhänen E, Raaska K. Litiumin endokriiniset haittavaikutukset. Suom Lääkäril 2018;73:129–34.

Kuva: Panthermedia

Artikkeli julkaistaan Lääkärilehdessä 3/2018.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030