Uutiset

Miksi lapset välttyvät koronavirustaudilta?

Tutkijat etsivät selitystä ACE2-geenin ekspressiosta nenän epiteelissä.

Heikki Arvilommi
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Lapset näyttävät pystyvän oudosti vastustamaan maailmanjärjestyksen sotkenutta pandemiavirusta. Joidenkin arvioiden mukaan vain pari prosenttia kaikista sairastuneista on lapsia. Koronavirus SARS-CoV-2 käyttää solun sisään päästäkseen avaimena pintansa piikkiproteiinia. Se sopii solupinnan ACE2-lukkoon eli angiotensiinikonvertaasiin. Niinpä Mount Sinain tutkijat New Yorkissa päättivät tutkia, josko kyseistä lukkoa olisi tavallista vähemmän tarjolla lasten nenäepiteelissä.

Tutkijoilla oli astmatutkimusta varten kerättyjä näytteitä 305 potilaan nenän limakalvoilta. Ikähaitari oli alle 10-vuotiaista aikuisiin, ei kuitenkaan yli 60-vuotiaita. Solunäytteistä eristetyn RNA:n avulla määritettiin ACE2-geenin ilmaantumista nenän epiteelissä.

ACE2-geenin ekspressiota kuvaava lukema oli alle 10-vuotiailla 2,40 ja kohosi siitä eri ikäryhmissä loogisesti aikuisten arvoon 3,09. Tulokset olivat riippumattomia astmasta tai sukupuolesta. Eli koronaviruksen mahdollisuudet löytää reseptori nenän epiteelisoluihin näyttävät olevan pienemmät lapsen nenässä kuin aikuisen.

Äkkiseltään tuo ero reseptorien määrässä ei vaikuta päätä huimaavalta, mutta merkitystä sillä voi silti olla. Harmi, ettei mukana ollut näytteitä ikäihmisistä, joilla tauti on ankarin.

Lue myös

Artikkeliin liittyvässä kommenttikirjoituksessa pohditaan myös ACE2-reseptorin roolia alemmissa hengitysteissä. Siitä ja muista mahdollisista lasten koronariskiin vaikuttavista tekijöistä onkin meneillään laaja tutkimus.

Lähteet:

Bunyavanich S, Do A, Vicencio A. Nasal gene expression of angiotensin-converting enzyme 2 in children and adults. JAMA, verkossa 20.5.2020. doi:10.1001/jama.2020.8707

Patel AB, Verma A. Nasal ACE2 levels and COVID-19 in children. JAMA, verkossa 20.5.2020. doi:10.1001/jama.2020.8946

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030