Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/1997 vsk 52 s. 217

Hammashoidon sairausvakuutus laajenee

Vuodesta 1992 asti jäissä ollut hammashoidon sairausvakuutusuudistus on nyt hiukan edennyt. Eduskunta hyväksyi joulukuun alussa hammashoidon sairausvakuutusta laajentavan lakiesityksen, jossa korvauksia ulotetaan myös vuonna 1955 ja sitä ennen syntyneille. Lokakuun 1997 alusta alkaen nämä potilaat saavat KELAlta korvausta kerran kolmessa vuodessa hampaiden tutkimukseen ja ehkäisevään hoitoon käytetystä enintään 20 minuutista. Korvaus on 75 % nykyisen taksan mukaisesta 157 markasta.

Nykyiset etuudet, 1956 ja sen jälkeen syntyneiden, veteraanien ja eräiden erityisryhmien hammashoidon korvaukset, säilyvät ennallaan.

Suomen Hammaslääkäriliitto pitää tärkeänä, että uudistus on liikahtanut eteenpäin ja koko väestön hammashoito on saatu sairausvakuutuksen piiriin. Korvausten taso - 117 markkaa kerran kolmessa vuodessa - ei kuitenkaan ole riittävä eikä kohdentaminen oikea. Nyt hyväksytyn lakimuutoksen vuosikustannuksilla, 20 miljoonalla markalla, olisi voitu rahoittaa Hammaslääkäriliiton esittämä vaihtoehto, jossa nykytasoisen korvauksen piiriin olisi otettu ensi vuonna 63-67-vuo-tiaat ja seuraavina vuosina muutama vanhusikäluokka lisää. Toisena vaihtoehtona liitto esitti nuorten aikuisten hammashoitokorvausten laajentamista vuosittain neljällä uudella ikäluokalla.

Lue myös

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030