Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/1997 vsk 52 s. 578

Tuotevirhe Liothyroninvalmisteessa

Liothyronin-niminen tabletti sisältää vaikuttavana aineena lyhytvaikutteista kilpirauhashormonia. Valmisteella ei ole myyntilupaa Suomessa. Sitä käytetään ns. erityisluvilla yksittäistapauksissa pääasiassa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Suomessa käyttäjiä arvioidaan olevan alle 100.

Valmisteessa on havaittu tuotevirhe: tabletit saattavat sisältää ilmoitettua suuremman määrän vaikuttavaa ainetta.

Potilaiden, jotka ovat saaneet Liothyronin-valmistetta, tulee ot-taa välittömästi yhteys hoidon määränneeseen lääkäriin tai sairaalaan. Riskiryhmään kuuluvat erityisesti sydänsairauksista kärsivät potilaat.

Lue myös

Välittömät yliannostusoireet, kuten rintakipu, sydämentykytys, suonenveto, päänsärky, ripuli ja unettomuus ilmenevät muutaman tunnin kuluttua lääkeannoksen nauttimisesta. Pitkäaikainen yliannostus voi aiheuttaa sekavuutta, laihtumista, lihasheikkoutta, li-haskramppeja ja sydämen rytmihäiriöitä.

Valmistetta erityisluvilla toimittaneille apteekeille on lähetetty tiedote 27.1. tuotteen poistamiseksi jakelusta ja käytöstä.

Kyseinen lääkevalmiste on käytössä Suomen lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Valmistajan ilmoituksen mukaan valmiste on vedetty pois jakelusta myös näissä maissa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030